Lidé v Častolovicích mohou nahlédnout do zámeckého života

24. září 2010

Lidé v Častolovicích na Rychnovsku mohou opět nahlédnout do zámeckého života. Majitelka zámku Diana Sternbergová-Phippsová letos podruhé mimořádně 26. srpna zpřístupní své soukromé a hostinské pokoje v takzvaném zámeckém penzionu, které nejsou součástí běžného návštěvnického okruhu a zůstávají zrakům návštěvníků uzavřeny. "Lidé budou moci navštívit celkem 20 místností, například kuchyň, knihovnu či jídelnu, a také 14 hostinských pokojů, které při návštěvách využívají hosté majitelky zámku," řekla kastelánka Jana Sehnalová. Jedinou nepřístupnou místností zůstane ložnice Diany Sternbergové-Phippsové.

Obytné křídlo zámku, ve kterém jsou pokoje umístěny, v minulém režimu sloužilo jako internátní ubytovna s umývárnou vojenského typu na každém patře. Když Sternbergová-Phippsová v roce 1992 získala zámek v restituci, byla tato část zámku v dezolátním stavu a bylo nutné ihned začít s opravami.
Postupně opravované pokoje slouží jako soukromé a hostinské pokoje, v pokoji číslo 14 například bydlela manželka bývalého prezidenta Olga Havlová, v zámeckých pokojích také několikrát přespal Václav Havel. V roce 2002 se na zámku setkali prezidenti visegrádských zemí.
"Snažíme se zpřístupnit tyto prostory jednou či dvakrát každý rok, aby lidé mohli načerpat inspiraci a vidět, jak je možné opravit zdevastované prostory," řekla kastelánka Jana Sehnalová.
Historie častolovického zámku sahá do 13. století, kdy na místě dnešního areálu stála vodní tvrz. Rodina Operštorfů ji v letech 1588 až 1615 přestavěla na renesanční zámek, který koncem 17. století koupili Šternberkové. Po roce 1948 komunistická vláda zámek zkonfiskovala a Šternberkové ho znovu získali v restituci v roce 1992. V zámku je stálá expozice zařízená v různých stylech a připomíná předchozí obytnou část. Nabízí řadu maleb, portrétů českých králů a představitelů šternberského rodu. Zámek obklopuje anglický park s alejemi a obora s bílými daňky.

Spustit audio