Lidé se bouří proti logistickému centru v Březhradě

22. září 2010

Logistické centrum chce v Březhradě, městské části Hradce Králové, vybudovat firma ThyssenKrupp Ferrosta. Obchoduje s hutním materiálem, který by přicházel po železnici a dál putoval kamiony k odběratelům. Lokalita, kde má investice v řádu sta milionu korun vzniknout, je v územním plánu Hradce Králové označena jako šedá, tedy průmyslová zóna. Občané Březhradu se však proti výstavbě brání. Důvody uvedl předseda Komise místní samosprávy Dušan Ferčák: "Investor má technologii, kde není pravdou, že by nedělil ten materiál, protože ho přiveze ve velkých částech a bude ho rozvážet po menších částech. Dalším důvodem je, je to logistické centrum, máme obavy z dopravy, už teď je Březhrad zavalen dopravou, ať už osobní či nákladní."

"Dalším bodem je to, že opravdu do minulého roku to byl ten vodní zdroj, nebo respektive ochranné pásmo prvního stupně, sice bylo zrušeno, nicméně občané to budou brát jako rezervoár pitné vody. To je obava z toho znečištění studen a vody," dodal Dušan Ferčák, předseda Komise místní samosprávy Březhrad.
Vodní zdroj je v současné době zakonzervován a neposkytuje podle posudků kvalitní vodu. Navíc investor postaví silnici, takže doprava nebude zatěžovat místní komunikace. Stavbu hal navíc posunul dál od obytných domů. Názor šesti set občanů Březhradu, kteří podepsali petici, má ale svoji váhu. Magistrát Hradce Králové ústy náměstka primátora Borise Hermana má ovšem na své straně zákony: "Územní plán takovou investiční záležitost umožňuje a samozřejmě, ať už je to ThyssenKrup nebo jiná firma, nám nezbývá nic jiného než takový záměr vítat. Podstatná část záměru firmy ThyssenKrup je na pozemcích, které umožňujou tento záměr realizovat, ale i dílčí změna bude posuzována pouze a jen v souladu se zákony České republiky.
Jednatel společnosti ThyssenKrup Ferrosta Radek Miláček přiznává, že s občany Březhradu měla firma jednat ještě před přípravou projektu: "Říkám naprosto otevřeně, měli, ale myslím, že i v současné době občané toto pochopí a budou se rozhodovat v momentě, kdy budou mít dostatek informací k dispozici jiným způsobem a vstřícněji. I my veškeré výhrady občanů, návrhy, podněty, hodláme brát velice vážně, hodláme se o tom bavit, hodláme o tom komunikovat a budeme se snažit jim vyjít vstříc."
Stavba logistického centra v Březhradě má začít v květnu příštího roku. Otázka je, jak se investor i magistrát Hradce Králové s občany v dané lokalitě domluví.

Spustit audio