Letošní chladné a deštivé počasí svědčí růstu léčivých rostlin

24. září 2010

Letošní počasí svědčí růstu léčivých bylin, tvrdí pracovníci Botanické zahrady léčivých rostlin u Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, kteří v těchto dnech sklízejí květy a nať. Současné chladné a vlhké počasí by však mohlo pěstitelům způsobit potíže při sušení bylinek, řekl ČTK vedoucí zahrady Jiří Pirner. "Rostliny velice dobře rostou, přírůstky jsou slušné, pouze rostliny, které potřebují více slunce, méně kvetou," řekl Pirner. Tvrdí, že letošní sezona by mohla být pro bylinky dobrá, i kdyby se teploty o několik stupňů v dalších dnech zvýšily.

Zvýšení teplot a slunné počasí by také pomohlo lidem, kteří nemají sušárnu a mohli by mít potíže se sušením léčivek. "V tomto vlhkém počasí bych lidem doporučil pomoci si při sušení ventilátorem s teplým vzduchem, aby léčivky kvalitně uschly," řekl Pirner. Odborníci radí bylinky po usušení uchovávat na tmavém a chladném místě, kde se teplota pohybuje pod 15 stupni Celsia. "Sušené bylinky je vhodné občas zkontrolovat, zda se netvoří plísně či se tam nevyskytují škůdci," řekl Pirner, který doporučuje usušené bylinky spotřebovat do jednoho roku.
Pracovníci zahrady nyní sklízejí květ divizny, měsíčku, heřmánku či levandule, trhají také vonné listy máty a nať meduňky. Celkem roste na venkovních pozemcích na 180 léčivých rostlin.
Královéhradecká zahrada léčivých rostlin se rozkládá na zhruba 2,5 hektarech. Jejím středem je obří skleník s učebnami a provozními prostory, zprovozněný v listopadu 2000. Část sklizených rostlin využívají studenti farmacie ke svým pokusům, přebytky zahrada prodává. Areál zahrady je přístupný školám i veřejnosti, loni jej navštívilo na 700 lidí, letos bude jejich počet zřejmě vyšší. "Loňskou návštěvnost jsme překonali již před prázdninami," řekl Pirner.

Logo
Spustit audio