Letečtí záchranáři předvádějí své dovednosti na hradeckém letišti

24. září 2010

Ukázkami zásahu záchranářů u hromadné dopravní nehody a leteckého neštěstí dnes odpoledne v Hradci Králové pokračoval sedmý ročník akce Air Ambulance, kterého se od čtvrtka účastní zhruba stovka leteckých záchranářů. V sobotu se na hradeckém letišti uskuteční Helicoptershow, při které záchranáři předvedou zásahy veřejnosti, řekl dnes novinářům Daniel Tuček, ředitel Sdružení nestátních provozovatelů letecké záchranné služby (HEMS), které akci spolupořádá. "Návštěvníkům se předvede 20 vrtulníků a pět desítek letadel, což z Helicoptershow činí jednu z největších akcí v Evropě a zřejmě i na celém světě," řekl Tuček. Na letišti v sobotu příchozí uvidí kromě ukázek pilotáže vrtulníků také zásahy u hromadné dopravní nehody či evakuace lidí z nepřístupného terénu.

Během dne se na ploše představí také policejní zásahová jednotka, která bude simulovat zásah při zadržení nebezpečného pachatele. Letos poprvé bude připravena také soutěž záchranářských vrtulníků. Helicoptershow každoročně navštíví zhruba 10.000 návštěvníků.
Organizátoři leteckého festivalu letos poprvé uspořádali výtvarnou soutěž pro děti z deseti mateřských škol Královéhradeckého kraje. Porota za nejlepší označila práce dětí z Bernartic na Trutnovsku. Obrázky lze na letišti koupit, výtěžek organizátoři věnují na konto Pomozte dětem a hradeckému občanskému sdružení Prointepo.
Další novinkou letos byla vědomostní soutěž pro žáky osmých tříd základních škol, které se zúčastnilo 2075 dětí z 64 škol z Královéhradeckého kraje. Nejméně chyb v testech měli žáci ze Základní školy ve Vrchlabí na Trutnovsku. Žáci nejčastěji podle organizátorů chybovali v otázkách, které se týkaly protišokové polohy či neznali poměr mezi počtem vdechů při umělém dýchání.

Logo
Spustit audio