Lesy ČR chystají prodej přibližně 2200 nepotřebných objektů

24. září 2010

Státní podnik Lesy České republiky chystá prodej nepotřebného majetku, který čítá přibližně 2200 hájenek, bytů a dalších objektů. Výnos z prodeje by mohl dosáhnout několika desítek milionů korun. ČTK to řekl v Hradci Králové personálně-správní ředitel podniku Vladimír Sova. Prodeje objektů, které jsou po celém území Česka, by měly být rozložené zhruba do dvou až čtyř let. O kupujícím rozhodne výše nabídnuté ceny, přičemž prodeje se uskuteční formou dražeb a veřejných soutěží, řekl Sova. Nevyloučil, že s možným rušením některých lesních správ se seznam objektů k prodeji v budoucnu ještě rozšíří.

Sova poznamenal, že řada hájenek a budov je ve velmi špatném stavu. "Mnoho objektů již ani neobývají zaměstnanci státních lesů," řekl. Řada budov se také kvůli vydání lesů v restitucích ocitla mimo les a pro státní podnik nemá význam je dále vlastnit a nákladně udržovat.
Lesy ČR mají asi 3450 zaměstnanců a hospodaří na 1,38 milionu hektarů státních lesních pozemků, což je více než 50 procent veškeré této půdy v tuzemsku. Hlavně kvůli poklesu cen dříví se jim loni propadl čistý zisk o 47 procent na 150 milionů korun. Tržby firmě klesly o 12 procent na 4,53 miliardy korun.

Logo
Spustit audio