Lékaři dají vládě čas na řešení krize zdravotnictví do března

25. září 2010

Ambulantní lékaři, zubaři a lékárníci dají vládě čas na řešení finanční krize zdravotnictví do konce března, pak přistoupí k důraznějším akcím. Úterní hodinové omezení provozu bude podle nich prvním varováním. "Chceme vzkázat vládě, že je tady na 20.000 ambulantních zařízení a 2200 lékáren, kterých si nevšímá," řekl ČTK prezident České stomatologické komory a mluvčí Koalice ambulantních lékařů Jiří Pekárek. V Královéhradeckém kraji se podle předsedy oblastní stomatologické komory Víta Hrubeckého k protestu připojí všech 105 soukromých zubních ordinací. "Pokud přijde akutní pacient, samozřejmě jej ošetříme," řekl Hrubecký.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková ČTK sdělila, že do konce ledna předloží vládě návrh systémových kroků. "Vnímám problémy ambulancí a lékáren dané zpožďováním plateb pojišťoven. Do smluvních vztahů s pojišťovnami nemůže ministerstvo zasahovat, nicméně vláda vytvořila prostor pro zlepšení platební morálky pojišťoven, když vloni převedla na jejich konta 2,062 miliardy a dalších 884 milionů dostanou do konce října," uvedla Součková.
Podle odhadu koalice se k protestům připojí 80 procent ambulancí a lékáren. V Česku je 40.000 lékařů, z nich 33.000 léčí pacienty, polovina v ambulancích, 7500 zubařů a 6600 lékárníků.
Podle zjištění ČTK většina pacientů zřejmě nepozná, že se jejich lékař či lékárník protestu účastní. V Praze praktičtí lékaři plánují hodinové omezení provozu, akutní pacienty však budou normálně ošetřovat. Pražské lékárny většinou nepočítají s uzavřením. Protest tak bude spíše příležitostí k rozhovorům. "Pacienti jsou účastníky systému a měli by vědět o jeho problémech," řekl Pekárek.

Logo
Spustit audio