Labské nábřeží v Hradci Králové v sobotu zaplní parní stroje

24. září 2010

Parou poháněný kolotoč pro děti, parní modely lodí či na páru jezdící automobil Sentinel se v sobotu představí na nábřeží Labe v centru Hradce Králové, kde se uskuteční druhý ročník akce Nábřeží paromilů. Zájemci uvidí také kuriozity, například funkční skleněné modely parních strojů, na hladinu by měla vyplout i parním strojem poháněná kanoe, řekl ČTK organizátor akce Pavel Jakoubek z Modelářské parolodní společnosti.

Organizátoři vystaví na nábřeží také parní lokomotivu či parní stříkačku hasičů. "Doufáme, že vyjde počasí, protože příprava parního motoru v dešti není nic příjemného. Svou účast definitivně potvrdilo kolem 15 vystavovatelů a sběratelů," řekl Jakoubek. Podle něj mají zájem do Hradce přijet i sběratelé ze Slovenska, Polska a Rakouska.
Návštěvníci setkání by měli mít možnost kromě jiných plavidel v premiéře vidět přes dva metry dlouhou maketu největší české říční vojenské lodi President Masaryk či repliku Božkova parovozu. "Modely lodí budou jezdit na řece mezi bójkami, chceme uspořádat soutěž mezi jednotlivými modely," řekl Jakoubek.
Na akci se podílí i Hradecká paroplavební společnost, která již několik let na Labi provozuje malý výletní parník pro 12 cestujících. Letos parníček na řece doplnila replika pirátské plachetnice a nadšenci v těchto dnech zkoušejí v provozu novou, větší parní loď nazvanou Eliška. "Nyní čekáme na vyřízení všech potřebných dokladů, věříme, že to stihneme a Eliška bude moci v sobotu poprvé vyplout," řekl Jaroslav Kostkan z Hradecké paroplavební společnosti.

Logo
Spustit audio