Kvůli vyšším teplotám bude sníh mírně odtávat

18. únor 2010

Sněhu v České republice nyní leží v přepočtu skoro 72 litrů na metr čtvereční. Takové množství by osmnáctkrát naplnilo největší českou přehradu Lipno. Tento týden však nejvyšší denní teploty vyšplhají nad nulu, a sníh tak začne mírně odtávat. Sníh leží i nadále na celém území republiky a je většinou přemrzlý. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu každý týden měří i takzvanou vodní hodnotu sněhu, která udává množství vody ve sněhové pokrývce. Nejvyšší hodnoty hlásí kraje Královéhradecký, Vysočina a Liberecký. Zde naměřili v přepočtu 89,4 litru na metr čtvereční. Dana Voňková připravila na téma tající sníh malou sondu.

Celkem je sněhu podle odhadů 5,66 miliardy krychlových metrů. Z horských středisek hlásí nejvyšší sněhovou pokrývku Velký Javor na Šumavě, leží zde přes 140 centimetrů sněhu.
Tento týden už by však nejvyšší odpolední teploty mohly vystoupat až několik stupňů nad nulou. Srážky už by se měly vyskytovat jen mírně, kromě slabého sněžení očekávají meteorologové i déšť.

autor: DV
Spustit audio