Kuřecí plátky s wasabi omáčkou
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na přípravu masa (4 porce):
- 4 plátky kuřecích prsíček po cca 150 g
- mletý pepř
- sůl
- citrónová šťáva i kůra
- 1 lžíce oleje
- hladká mouka
- olej na smažení
Suroviny na omáčku:
- 200 ml kysané smetany
- 2 lžíce majonézy
- špetka cukru
- citrónová šťáva
- 1 kávová lžička pasty wasabi
- sůl
Postup:
Kuřecí maso otřeme vlhkou utěrkou, lehce ho naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a citrónovou šťávou. Naskládáme do skleněné nebo porcelánové misky a posypeme trochou citrónové kůry. V chladničce necháme minimálně 1 hodinu proležet.
Zatím si připravíme omáčku: V misce dobře promícháme smetanu s majonézou a ochutíme cukrem, citrónovou šťávou, pastou wasabi a osolíme. Opět promícháme a necháme vychladit.
Proleželé maso necháme okapat a následně ho obalíme v hladké mouce a v rozpáleném oleji po obou stranách opečeme dorůžova.
Podáváme přelité wasabi omáčkou.
Doporučená příloha: vařená či dušená rýže nebo pečivo.
Celková doba přípravy 20 minut + doba potřebná k proležení masa
Poznámka:
Stejným způsobem jako kuřecí maso můžeme upravit i oblíbenou rybu nebo maso vepřové. I v těchto případech je wasabi omáčka velmi vhodným doplňkem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.