Kuře na smetaně z ruské kuchyně

podle paní Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

kuře o hmotnosti cca 1 kg
100 g másla
250 ml kysané smetany
200 ml drůbežího vývaru
1 cibule
trochu strouhaného tvrdého chleba
mletý pepř
mletý zázvor
muškátový oříšek
sůl
2 kyselé okurky na obložení

Postup:

Očištěné, omyté a osušené kuře pomalu opékáme v rozpuštěném másle ze všech stran. Když je napůl měkké, rozčtvrtíme ho, osolíme, podle chuti přidáme muškátový oříšek, zázvor a pepř a znovu opékáme. Když je kůže opečena téměř dozlatova, přidáme najemno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, zalijeme kuře smetanou a kuřecím vývarem, přidáme strouhaný chléb a dusíme ještě asi 20 minut. Měkké kuře vyjmeme, omáčku přecedíme a podáváme obložené plátky kyselé okurky.

Vhodnou přílohou jsou žemlové knedlíky, noky nebo těstoviny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.