Kuks na Trutnovsku si připomene přepadení z roku 1729

24. září 2010

Do doby před 275 lety se v sobotu 24. července vrátí obec Kuks na Trutnovsku. V areálu tamního barokního hospitalu a na místě někdejšího zámku je připravena celodenní kulturní akce, která připomene přepadení Kuksu inkvizicí z roku 1729, řekl ČTK organizátor akce Leoš Prišinger. "Vlastní ukázka obsazení Kuksu začne zhruba ve 21:15 hodin, kdy se ve dvacetiminutovém programu předvedou všichni aktéři tehdejšího přepadení," řekl Prišinger.

Kromě mladých divadelníků v ukázce představí také milovníci vojenské historie v dobových uniformách. "Od makety zámku půjde hradecký hejtman s jednotkou vojáků, kteří přijdou před budovu hospitalu," řekl Prišinger.
Nadšenci sehrají ukázku historické události, při které v roce 1729 na popud jezuitů přepadla po půlnoci jízda kyrisníků z Hradce Králové Kuks a následnou konfiskací tisíců knih zahájila obvinění hraběte Šporka z kacířství. "Při přepadení byla zkonfiskována také socha poustevníka svatého Antonína, která skončila v Jaroměři na Náchodsku. Podařilo se nám vyjednat s tamním muzeem její zapůjčení a sochu přivezeme do Kuksu, aby se na místě začala vyrábět její kopie," řekl Prišinger.
Sobotní program na Kuksu začne v 10:00 dopoledne, kdy budou mít návštěvníci šanci projít a na kolech projet naučné stezky v okolí areálu. "V 15:00 hodin je připravena ukázka příjezdu hraběte Šporka na Kuks, potom jsou připraveny koncerty, večer bude mimořádně zpřístupněna také hraběcí hrobka," řekl Prišinger. Celý program zakončí ohňostroj.
Akce se koná v jedinečném barokním komplexu, který začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se však do dneška dochoval pouze hospital s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru.
Areál turistům nabízí kromě prohlídky špitálu výlet do nedalekého Betléma, kde Matyáš Bernard Braun vytesal několik plastik ve volné přírodě. Na konci srpna se v Kuksu také koná tradičně festival Theatrum Kuks.

Logo
Spustit audio