Krkonošské sýrárny nesmějí používat ochrannou známku ementál

24. září 2010

Krkonošské sýrárny v Jičíně nesmějí používat ochrannou známku Krkonošský ementál. Zakázal jim to Úřad průmyslového vlastnictví a značku vymazal z rejstříku. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že se Československo v roce 1976 zavázalo Švýcarsku nepoužívat komerčně jeho zeměpisné názvy. Výrobce s tím nesouhlasí a chystá žalobu. Název ementál podle něj volně používají i další výrobci mimo Švýcarsko. Informovala o tom Česká televize.

Pravý tvrdý sýr s oky ementál pochází z údolí řeky Emme ve Švýcarsku. Od 30. let minulého století se v Kruhu u Jilemnice vyrábí stejný typ sýra, Krkonošský ementál. Úřad průmyslového vlastnictví zapsal tuto ochrannou známku v roce 2001, po třech letech ji ale vymazal s odkazem na smlouvu se Švýcarskem. "Je pozůstatkem komunistické doby, kdy tehdejší éra v podstatě nechtěla, aby ementál a typy západních sýrů a názvů byly vyráběny," řekl televizi Václav Polách z Krkonošských sýráren.
Mlékárně se rozhodnutí úřadu nelíbí, protože nepravý sýr s oky dál prodávají pod názvem ementál české obchody. V Rakousku, ve Francii nebo v Německu nepravý ementál pod tímto názvem také vyrábějí. "Označují to bohužel takovým způsobem, že se sem dnes dováží do obchodních řetězců řada sýrů ementálského typu, které vůbec ementálem nejsou, ale jmenují se tak," uvedl Bohumil Dryák z mlékárny Nový Bydžov.
Výrobce Krkonošského ementálu přiznal, že pět měsíců porušoval zákaz a sýr pod touto ochrannou známkou do poloviny dubna prodával. Podle Polácha bylo nutné vypotřebovat obalové materiály, ve kterých měla firma uloženy statisíce až miliony korun. Východočeští výrobci sýrů tvrdí, že by mohli sýr nazvaný ementál vyrábět dál, ovšem nikoli pod ochrannou známkou. Nechtějí však riskovat soudní spor se Švýcarskem, dodala ČT.

Logo
Spustit audio