Krásná hudba pomáhá druhým rokem v podhůří Orlických hor. Zveme vás na festival Harriet Parish

23. srpen 2017

Benefiční festival Harriet Parish Festival nese jméno baronky Harriet Parish. Velká klavíristka pocházela ze slavného rodu Parish von Senftenberg a byla blízkou přítelkyní známé klavíristky Clary Schumannové (Clara Wieck), manželky Roberta Schumanna, slavného německého skladatele a hudebního kritika. Festival je zaměřený převážně na klasickou hudbu a je pořádán pod záštitou Veřejně prospěšného nadačního fondu pro podporu kultury - VERITAS ET IUS. Výtěžek z aktivit festivalu bude věnován na opravu střechy kostela sv. Václava v Žamberku.

Festival Harriet Parish je jedinečnou kulturní událostí, která propojuje historii rodu Parish, benefiční aktivity a klasickou hudbu s jejími současnými interprety, mladými hudebníky i světoznámými hvězdami. Z Žamberka dnes za námi přijela baronka Iva Parish, aby nám představila tento benefiční hudební festival, který nese tak trošku i její jméno. Kdo to byla Harriet Parish?
Harriet byla nejmladší sestrou Johna Parishe, jež před 202 lety zakoupil panství v Žamberku. Žila v Hamburku, od svých 21 let se znala s Klárou Wieck, později Schumannovou. Manželkou hudebního skladatele Roberta Schumanna.

On pro ni dokonce i zkomponoval nějakou hudbu, viďte?
Ano. Robert Schumann pro Harriet Parish složil klavírní variaci pro dvě piana Op. 46. Je to velmi náročná skladba, ale velice krásná. Ty klavíry si tak trošičku povídají. Je to o konverzaci, trošku i o vzrušení a pak se to všec nakonec dokončuje takovým zvláštním krásným závěrem. Nádherná skladba je to.

Tedy Harriet byla přítelkyní manželky Roberta Schumanna?
Ano. Ještě před sňatkem. Pak se Klára Wick vdala a dál to přátelství pokračovalo. Existuje korespondence mezi Klárou a Harriet, ale i Robertem Schumannem, kde si krásným, takovým zvláštním jazykem píší.

A co má Harriet Parish společného s vámi? S Ivou Parish?
Jak už jsem zmiňovala, její nejstarší bratr John Parish před 202 lety, včera to bylo 202 let, zakoupil panství Žamberk a tam působil. Harriet působila v Hamburku a znala se mimo jiné i s dcerami Franze Liszta. A můj manžel je přímý potomek rodu Parishů. Já jsem se do této rodiny přivdala.

Iva Parish zve všechny na hudební festival Harriet Parish

Zní to tak krásně vznešeně, Parish. Má to něco společného s Paříží? Možná to je hloupá otázka.
Není to hloupá otázka. Protože opravdu rodina Parish pocházela původně z Francie. Pak po francouzské revoluci odjeli do Anglie. Tam rodina nějaký čas žila a pak se přestěhovala do německého Hamburku. Tam měli sídlo. A další cesta je pak zavedla sem k nám do Čech.

Harriet Parish tedy milovala hudbu.
Milovala hudbu. Byla úžasná a nadaná klavíristka. Zrovna Variace pro dva klavíry, tedy skladba určená pro ni, je velmi náročná. I profesionální hráči, jež ji loni studovali, například Petr Hostinský, říkali, že jsou tam opravdu chvíle, kdy je potřeba se to naučit úplně zpaměti.

Harriet Parish

Vy asi také máte ráda hudbu. Hrála jste někdy na něco?
Hrála jsem 7 let na klavír. Ale bohužel se tomu už nevěnuji. Já miluji opravdu tu hudbu od profesionálních, špičkových hráčů. Tu nádhernou.

A tu přivezete nejen do Žamberka, ale i do dalších míst našeho kraje. Rychnov, Častolovice, tam budou koncerty. Kde se vzala myšlenka na takový festival? Letos to bude už druhý ročník.
Myšlenka nás napadla před 2 lety, když jsme slavili 200 let výročí pobytu rodu Parish v Žamberku. Já jsem tenkrát pořádala dva koncerty, oba se konaly v kapli. Jeden s Pavlem Šporclem a druhý s Petrem Hostinským a Milanem Řehákem na violu.

Festival je benefiční záležitostí. Díky němu se vybraly peníze na opravu střechy kostela v Žamberku?
Ano, loňský ročník se opravdu vydařil. Návštěvnost byla, řekla bych, opravdu slušná. Na to, že to byl první ročník. A i díky sponzorům jsme mohli převést 260 tisíc korun na opravu střechy kostela svatého Václava v Žamberku. Stejné poslání bude mít i letošní ročník. Ale stále ještě hledáme partnera pro tento festival. I lidé budou moci přispět nějakou částkou. Budu moc ráda. Přijďte.

Swingující Kateřina Steinerová

Podívejme se do programu, který je velmi pestrý. Budou tam zvučná jména. Kdo je to ale například Chanson Trio CouCou?
To jsou, jak říká náš dramaturg Petr Hostinská, to jsou ty moje koně. Chanson Trio CouCou jsou samí profesionálové, vystudovaní učitelé z Pardubické konzervatoře. Zpěvačkou je operní zpěvačka Radka Rubešová. Tím, že umí perfektně francouzsky a krásně zpívá, tak ty šansony jí jdou úplně úžasně.

Tedy toto uskupení bude hrát v Žamberku. Já se dívám do programu, 23. srpna od 19 hodin večer. Kde to tam bude?
Ano. Bude to přímo v naší kapli Nanebevzetí Panny Marie. A druhá část, jestliže bude hezké počasí, proběhne na nádvoří zámku a to je opravdu veliký zážitek. Loni byl tento koncert jako první vyprodaný.

Letos to ale nebude jen o vážné hudbě. Bude to takový multižánrový festival.
Přesně tak. Tak trošku vybočují i ty šansony. Pak bych zmínila skupinu Fragile. To je vokální skupina ze Slovenska s úžasnou Soňou Norisovou, která to dělá jako svoji hlavní činnost. To bude 29. srpna od 19 hodin. Pak tu bude také Dasha. Přijede hitmaker Jaroslav Uhlíř, na toho se moc těšíme. Mohu říct, že v této době máme na jeho koncert prodáno čtyřikrát tolik lístků pro dospělé než pro děti. Jaroslava Uhlíře mají rádi i dospěláci. Protože to je naše mládí.

Muzeum starých strojů a technologií Žamberk (Vonwillerova továrna)

Z té vážné klasické hudby to bude pianista Ivo Kahánek a Jiří Bárta, violoncellista zvučného jména.
Ano, máme velice krásný vztah. Jiří přijede podruhé, naši kapli miluje. Říká, že tato sakrální, malá místa, prostě ukáží, co v tom umělci je. Protože tam je slyšet úplně všechno.

Ale přesuňme se z Žamberku i jinam. Protože koncerty se budou konat i v Rychnově a v Častolovicích. V Častolovicích na zámku?
V Častolovicích na zámku. V případě hezkého počasí na nádvoří, jestliže bude špatné počasí, v Rytířským sále. Ale i v Rytířským sále vystupovali Petr Hostinský s Lucií Vagenknechtovou, 3. prosince na vyžádání hraběnky Phipps Sternbergové. A i v tom Rytířským sále je to krásné. Úžasná akustika a atmosféra.

Zámek Častolovice

Od neděle 20. srpna bude každý den jeden koncert? Festival trvá 14 dní, takže bude 14 koncertů?
Festival je patnáctidení a připraveno je 14 koncertů. Jeden den máme pauzu.

Na koho se vy nejvíc těšíte? Je to spíš klasika, nebo swing, jazz?
Swing. Kateřina Steinerová. Přijeďte, protože loni byl tento koncert neuvěřitelný. Bude to 28. srpna v Častolovicích na nádvoří zámku.

Podrobnosti ke všem koncertům najdou zájemci i na webových stránkách vašeho festivalu. Vstupenky ještě jsou?
Vstupenky jsou. Bohužel Dasha už jen na stání, ale vstupenky jsou. Objednávejte, budeme moc rádi, podpoříte nás tím.

Takže Žamberk, Častolovice, Rychnov nad Kněžnou a úžasný hudební zážitek, na který vás zve baronka Iva Parish, ředitelka festivalu Harriet Parish.

autor: jak
Spustit audio