Království - Jestřebí hory bude spolupracovat s Poláky

23. září 2010

Místní akční skupina Království - Jestřebí hory navázala další mezinárodní spolupráci. Po podpisu Smlouvy o partnerství se slovenským Mikroregionem Poondavie chystá skupina sdružující města, obce a další subjekty v Podkrkonoší společné akce s polskou Gminou Jelcz - Laskowice. Obě strany si od nově navazovaného partnerství hodně slibují. "Výměnnými pobyty si budeme předávat informace o polské a české kultuře, o jazyku a obou regionech. Věříme v navázání mezilidských vztahů nebo v inspiraci v projektech. Můžeme si vzájemně metodicky pomáhat při získávání finančních prostředků z evropských fondů," prozrazuje Jan Balcar, ředitel Království - Jestřebí hory o.p.s. Spolupráce má být navázána a prohlubována napříč neziskovými organizacemi, školskými zařízeními i podnikatelským sektorem.

Myšlenka nového mezinárodního partnerství začala být rozváděna loni na podzim. Svazek obcí Jestřebí hory ovšem spolupracuje s Poláky již od roku 2000.
Vize už dokonce nabývá reálných obrysů. Na prvních společných projektech se podílejí hasiči v Jívce či stolní tenisté a Koletova hudba ve Rtyni. Navštěvují se kantoři a starostové z obou stran hranice. V únoru se chystá velké setkání na Jestřebí boudě, kde bychom rádi podepsali partnerskou smlouvu," poodhaluje Balcar nejbližší plány. Polská strana připravila výhled možné spolupráce až do roku 2010. Vše se bude konkretizovat v únoru.

Spustit audio