Královéhradečtí lidovci požadují odstoupení předsednictva strany

24. září 2010

Krajský výbor KDU-ČSL v Královéhradeckém kraji na mimořádném zasedání vyzval předsednictvo strany k odstoupení. Nové místopředsedy by podle něj měla zvolit již pondělní celostátní konference. Sjezd, který jediný může zvolit předsedu, by se měl sejít co nejdříve, nejpozději do konce letošního roku. ČTK to po skončení jednání výboru řekl mluvčí hradeckých lidovců Tomáš Zdechovský. Krajský výbor se sešel poté, co bývalý předseda strany Miroslav Kalousek začal vyjednávat s ČSSD o menšinové vládě podporované komunisty. Uvnitř KDU-ČSL to narazilo na tvrdý odpor a vyvolalo diskuzi. Kalousek poté rezignoval na funkci předsedy strany.

Na posty místopředsedů strany, které by mohla zvolit celostátní konference, výbor královéhradecké KDU-ČSL nominoval poslance Jiřího Hanuše, krajského zastupitele Vladimíra Dernera a místostarostu Jičína Jiřího Vitvara.
Současně hradečtí lidovci navrhli, aby celostátní konference jmenovala nový vyjednávací tým o povolebním uspořádání. Dosavadní tým se podle Zdechovského skládá z úřadujícího předsedy strany Jana Kasala, místopředsedy Milana Šimonovského a Miroslava Kalouska.
Celostátní konference by měla ukázat, jak bude strana dál postupovat v povolebním vyjednávání. Také rozhodne, kdy bude svolán sjezd, který zvolí nového předsedu. Podle Kasalova dřívějšího vyjádření by na uvolněné místo v čele strany neměl kandidovat žádný z dřívějších předsedů.
Původní jednání ODS, lidovců a zelených o trojkoaliční vládě zkrachovalo kvůli nedostatečné podpoře ve sněmovně. Poté následovalo vyjednávání občanských a sociálních demokratů. Také to ale skončilo krachem a šéf ČSSD Jiří Paroubek zahájil rozhovory s Kalouskem. I to však zkrachovalo po pátečním Kalouskově rezignaci a prohlášení lidovců, že se nebudou účastnit žádné vlády podporované komunisty.

Spustit audio