Královéhradecký kraj zřídil jednotný dispečink záchranné služby

24. září 2010

Královéhradecký kraj vybudoval jednotný dispečink záchranné služby. Nový systém, za který kraj zaplatil téměř pět milionů korun, umožňuje, aby dispečeři z Hradce Králové řídili pohyb sanitních vozů v celém kraji. ČTK to řekl ředitel královéhradecké záchranné služby Ladislav Žabka. "Je to klíčová věc, středisko je plně funkční, nyní jsme schopni vidět po celém kraji, všude od Krkonoš až k Hradci Králové. Je to důležité především proto, že můžeme na místa zásahů posílat na výjezdy posádky, které jsou nejblíže," dodal Žabka.

Dříve se lidé v nouzi dovolali na jednotlivé dispečinky, které se staraly jen o vymezenou oblast. Několikrát se stalo, že k nehodě na hranici okresu vyjížděla sanitka ze vzdálenějšího stanoviště, protože nefungovala komunikace mezi středisky.
Například loni v červenci média upozornila na případ třiapadesátiletého muž z Mezilesí u Náchoda, k němuž přijela méně vybavená sanitka pohotovostní služby. Lépe vybavený vůz z Náchoda i vrtulník byly totiž v té době u jiného případu. Ředitel náchodské záchranné služby Jiří Mašek tehdy připustil určité pochybení v postupu záchranářů, protože k muži v kritickém stavu měla vyjet sanita ze střediska záchranářů v nedaleké Jaroměři.
Kraj zaplatil 1,8 milionu korun za vybudování radiové sítě na území kraje, další tři miliony stálo vybudování dispečinku a jeho vybavení počítači. V kraji funguje přes deset stanovišť výjezdové služby, záchranná služba má 300 zaměstnanců, dalších 800 lékařů pracuje externě.
Zřízení dispečinku bylo součástí koncepce neodkladné přednemocniční péče, na kterou kraj loni na jaře uvolnil 22 milionů korun. Za víc než patnáct milionů koupil osm nových sanitních vozů. "V době převzetí záchranných služeb byla jednotlivá stanoviště různě vybavená, peníze jsme použili na jejich dovybavení, především nákup sanitních vozů a také na vybudování dispečinku," řekl krajský zdravotní rada Zdeněk Hajžman.
K budování jednotného dispečinku záchranné služby přistupují i další kraje, například Vysočina letos na vybudování centrálního operačního střediska a propojení středisek radiovým spojením uvolní 6,5 milionu korun. S jednotným dispečinkem počítá Jihočeský kraj, v červenci by měl začít fungovat také v Olomouckém kraji.

Logo
Spustit audio