Královéhradecký kraj chce propagovat místní výrobce potravin

24. září 2010

Královéhradecký kraj se rozhodl propagovat regionální producenty potravin. V těchto dnech pro ně vyhlásil soutěž Potravina a potravinář roku 2006 Královéhradeckého kraje. Soutěž by měla pomoci firmám v propagaci jejich výrobků a zvýšit jim prodeje. Podle představitelů kraje nemají místní potravináři na svou propagaci dost peněz. "Naše zemědělství a potravinářství produkuje kvalitní potraviny srovnatelné se zahraniční produkcí," řekla ČTK předsedkyně zemědělského výboru kraje Petra Škopová. Na reklamu jim však podle ní nezbývají peníze a ve srovnání s podporou zahraničních produktů se na trhu údajně ztrácejí. Do soutěže se mohou přihlásit výrobci, kteří mají sídlo nebo provozovnu na území kraje.

Vítěze pak určí veřejnost prostřednictvím hlasovacích lístků a hlasováním na internetu. Vítěze kraj vyhlásí na zářijových dožínkách v Hradci Králové, na které chodí několik desítek tisíc návštěvníků.
Produkce potravinářských podniků v kraji má v posledních letech rostoucí tendenci. Podle analýzy Českého statistického úřadu vzrostly tržby potravinářských podniků v kraji s více než 100 zaměstnanci mezi lety 2000 a 2004 o 24 procent na více než osm miliard korun. Počet zaměstnanců firmy zvýšily o 11 procent na 4450 lidí.
Domácí potravináře propagačně podporuje ministerstvo zemědělství udělováním značky Klasa nejkvalitnějším českým potravinám. Označení Klasa nyní může využívat více než 1000 výrobků.

Logo
Spustit audio