Královéhradecký dětský sbor Jitro odlétá na turné po USA

22. září 2010

Královéhradecký dětský sbor Jitro v tomto týdnu koncertoval v Německu a natáčel pro TV Baden Baden koncert, který se bude vysílat 15. prosince 2008. V pátek 24. října však již sbor odlétá na jedenácté koncertní turné po USA. Čeká jej 19 koncertů v Kansas City, St. Louis, Richmondu, Detroitu, Chicagu a dalších velkých městech. Na programu budou převážně skladby českých skladatelů Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Petra Ebena, Ilji Hurníka, Otmara Máchy, Jana Vičara a dalších. Jitro je víc než jen koncertní sbor. Je to složitý organismus o 500 dětech ve čtyřech přípravných odděleních, z nichž posluchači vidí a slyší zpravidla jen pětadvacet nejlepších.

Sbor působící ve městě Hradec Králové od roku 1973 řídí od roku 1977 sbormistr Jiří Skopal, který během let uplatnil dlouhodobé sborové zkušenosti, studium pedagogiky a psychologie a přivedl Jitro k opakovanému vítězství na národní soutěži v Olomouci.
Jitro pravidelně spolupracuje s rozhlasem, televizí, vydává gramofonové desky, CD disky a kazety. Repertoár zahrnuje díla vokální polyfonie, oratorní tituly, spirituál, úpravy lidových písní i soudobou tvorbu.

Spustit audio