Královédvorská zoologická zahrada slaví 65 let od svého vzniku

9. květen 2011

Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem je dnes 65 let. Původní malý zoopark v podhůří Krkonoš se za tu dobu rozrostl na největšího chovatele afrických zvířat v Evropě.

Původní zoopark v Thomayerově parku se poprvé otevřel 9. května 1946 na ploše necelých sedmi hektarů. Od té doby se rozloha zahrady zvětšila několikanásobně. Branami zoo za 65 let existence prošly miliony turistů.

„Velice hrubý odhad je 25 milionů návštěvníků. Jsem ráda, že zrovna naše zoologická zahrada je pořád na stejném místě, to znamená, že skutečně těch 25 milionů lidí prošlo některými pěšinkami, které jsou zde, byť třeba trochu jinak provedené, skutečně 65 let,“ říká ředitelka zahrady Dana Holečková.

Celý pracovní život zasvětilo dvorské zoo i několik špičkových ošetřovatelů. Zahrada se stala srdeční záležitostí i pro Janu Královou, která v zahradě pracuje už 42 let.

„Když jsem nastupovala, měla jsem číslo 29, takže jsem byla dvacátý devátý zaměstnanec. Prošla jsem si tady všechny úseky a potom jsem skončila u šelem, kde dělám celou dobu až doteď,“ vypráví Jana Králová.

Pětašedesátiny slaví zahrada celou letošní sezónu. Vrcholem by ale měl být 1. červen. „Otevřeme poprvé v historii zoologické zahrady volný vjezd do safari, do části zahrady velké skoro 50 hektarů, návštěvníkům, kteří přijedou svými vozy, případně autobusy,“ dodává Dana Holečková.

V současnosti žije v zahradě téměř dva a půl tisíce zvířat. Řada z nich patří také do seznamu ohrožených druhů.

autor: par
Spustit audio