Krajský úřad získal Národní cenu za kvalitu

23. září 2010

Krajský úřad Královéhradeckého kraje získal letošní Národní cenu České republiky za jakost v kategorii veřejný sektor - hodnocení podle modelu CAF. Cenu uděluje Rada České společnosti pro jakost jako nejvyšší orgán Národní politiky podpory jakosti. Královéhradecký krajský úřad získal toto ocenění za zlepšení výkonnosti organizace. "Zlepšování kvality služeb, které poskytuje náš krajský úřad lidem, odstartovala svým usnesením Rada Královéhradeckého kraje již v červnu roku 2004. Chceme, aby krajský úřad byl moderní, výkonnou institucí: její majitel - občan České republiky - by měl být s jejími službami maximálně spokojen," uvedl královéhradecký hejtman Pavel Bradík.

Národní cena České republiky za jakost je nejvyšším oceněním, které mohou organizace získat v oblasti managementu kvality. Toto ocenění hodnotí firmu či organizaci nejen po stránce kvality produkovaných výrobků či služeb, ale i kvality managementu, vztahu k zaměstnancům, k životnímu prostředí a ke společnosti. Hodnocení je prováděno podle jednotných kritérií Evropské nadace pro management kvality (EFQM) používaných téměř ve všech evropských zemích.
Prestižní ocenění za kvalitu, které dnes krajský úřad získal, by mělo hrát také pomoci při získávání peněz z Evropské unie. "S evropskou podporou chceme do budoucna například financovat další vzdělávací programy zaměstnanců úřadu. Model CAF začal krajský úřad využívat v roce 2004 a za jeho aplikaci již dříve obdržel rezortní cenu ministerstva vnitra. Z porovnávání ekonomických a výkonnostních ukazatelů vyplývá, že královéhradecký krajský úřad patří mezi nejlepší v zemi," uvedla ředitelka krajského úřadu Ivana Křečková.
V rámci zkvalitňování svých služeb realizoval v letech 2006 a 2007 krajský úřad realizoval projekt zaměřený na vzdělávání zaměstnanců úřadu v moderních metodách řízení organizace a řízení lidí. Součástí projektu byly například oblasti věnované procesnímu řízení a metodě BSC (Balanced Scorecard ). Vzdělávacím projektem prošla rozhodující část zaměstnanců krajského úřadu. Realizace tohoto projektu byla současně prvním krokem k naplnění vize úřadu, která směřuje k dosažení cíle procesně řízené organizace. Od roku 2006 je krajský úřad zapojen i do benchmarkingového - benchlerningového projektu krajských úřadů .
Tyto dva faktory, mimo jiné, zejména rozhodly o tom, že Krajský úřad Královéhradeckého kraje podal přihlášku do programu "Národní ceny České republiky za jakost 2007". Domníváme se, že úřad z hlediska kvality poskytovaných služeb výrazně postoupil v žebříčku hodnocení a jsme rádi, že tento náš pohled potvrdilo i hodnocení nezávislých auditorů - hodnotitelů Sdružení pro cenu České republiky za jakost.

Spustit audio