Krajský Czech Point odesílá údaje i do živnostenského rejstříku

22. září 2010

Lidé, kteří chtějí učinit podání do živnostenského rejstříku, nemusí čekat či stát fronty. Stačí, když navštíví kontaktní místo systému Czech Point a vyplní jednoduchý formulář. Czech Point funguje od začátku letošního února i v sídle Krajského úřadu Královéhradeckého kraje v Novém pivovaru. Úředníci z kontaktního místa dosud poskytli služby více než tisícovce lidí. Podání do živnostenského rejstříku prostřednictvím Czech Pointu je možné od začátku letošního července. Lidé to mohou učinit dvěma způsoby. Stačí k tomu vyplnit elektronický formulář na portálu hospodářské správy http://formulare.komora.cz a odeslat na zpracování do systému Czech Point. Pracovníci kontaktního místa pak příchozímu na základě identifikačního čísla data automaticky nahrají do formuláře.

Pak už jen zájemci stačí potvrdit údaje, zaplatit příslušný poplatek a údaje odejdou do informačního systému živnostenského rejstříku a na živnostenský úřad.
Formulář lze modifikovat pouze na kontaktních místech Czech Point Hospodářské komory ČR. Možné je ale rovněž přinést vytištěný a vyplněný formulář z portálu hospodářské komory. Czech Point pak opět odešle data na příslušný živnostenský úřad.
Krajský Czech Point od začátku února navštívilo více než tisíc lidí. Nejčastěji požadovali výpis z rejstříku trestů, dále výpis z katastru nemovitostí a z obchodního rejstříku. Velký zájem je rovněž o ověřování kopií listin a ověřování podpisů. Lidé se jinak nejčastěji ptají na to, jaké organizace v krajském úřadu najdou, co se zde dá všechno vyřídit. Poté na rozmístění jednotlivých zaměstnanců.
Služby terminálu urychlují získávání potřebných dokumentů a omezují nadbytečné úřadování mezi lidmi a veřejnou správou. V Hradci je další Czech Point od začátku roku také na magistrátu města, v kraji funguje na úřadech více než pěti desítek měst a obcí.

Spustit audio