Kraj zvažuje pomoc Moldávii postižené povodněmi

22. září 2010

Lidské oběti, škody za desítky milionů korun a tisíce evakuovaných lidí: tak vypadá podle humanitárních organizací situace, ve které se v koncem července ocitla Moldávie po ničivých povodních. Královéhradecký kraj nyní zvažuje pomoc moldavskému regionu Ocnita, jedné z tamních povodněmi postižených oblastí. Jeho předsedovi Iurii Rusu to řekl hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík. Zástupci regionu Ocnita jsou v kraji na plánované čtyřdenní pracovní návštěvě. Ničivé povodně zasáhly na přelomu letošního července a srpna vedle Moldávie také rozsáhlá území Ukrajiny a Rumunska. Voda prudce stoupla například v řekách Prut a Dněstr. V Moldávii, kde si již záplavy vyžádaly několik lidských obětí, museli záchranáři evakuovat obyvatele zatopených vesnic.

"Stále máme v paměti ničivé povodně, které Královéhradecký kraj postihly před deseti lety. Nejúčinnější je především pomoc poskytnutá ve správný čas, tedy co nejrychleji. Zvažujeme proto poskytnout regionu Ocnita finanční či materiální pomoc. Tento region jsme navštívili již v první polovině letošního roku, takže si ničivé následky dokážu představit," řekl hejtman Bradík. O poskytnutí konkrétní pomoci moldavským partnerům by v září mohli jednat krajští zastupitelé.
Region Ocnita leží v severní části země na břehu Dněstru. "Nyní bojujeme s následky záplav: lidé se snaží dostat ze svých domů vodu a bahno. Využít bychom potřebovali především výkonná čerpadla či lodě. Nedostává se také stavební materiál," uvedl předseda regionu Iurie Rusu.
Již teď je jasné, že škody půjdou do stovek milionů korun. "Nejvíce zasaženy záplavami byly oblasti kolem měst Ribnica, Dubasari a Tiraspol na řece Dněstr na východě země a oblast Ungheni na řece Prut na západě, kde se místy zvedla hladina až o šest metrů," uvedl mluvčí Charity Česká republika Jan Oulík. V okolí Ungheni muselo být evakuováno až třicet vesnic a bylo zatopeno několik set domů.
Podle Charity se na severovýchodě země podél řeky Dněstr ocitly pod vodou čtyři hraniční přechody a v obci Dorotcaia v Dubasarském okrese v té době Dněstr dosahoval podle odhadu místních obyvatel asi šest metrů nad normál a zatopil pole podél svých břehů v šíři asi padesát metrů na obě strany. Místní obyvatelé za pomoci techniky naváželi zeminu a budovali hráze, které by zabránily šíření vody a zaplavení přilehlých obydlí. Vlna postupující po Dněstru z Ukrajiny, sbírajícím ještě vody z moldavských přítoků, způsobila také záplavy části města Tiraspol.
Charita na pomoc Moldávii vyčlenila částku 75 tisíc korun, vyhlásila také sbírku na pomoc postiženým oblastem. Humanitární pomoc bude nakupovat za vybrané finance partnerská organizace charity v Moldávii. "Věci se nakupují až na místě neštěstí. Podpoříme tak i místní podnikatele, navíc doprava je velmi drahá," dodal Oulík.

Spustit audio