Kraj získá sto milionů na opravy ústavů sociální péče

22. září 2010

Zhruba 110 milionů korun získá Královéhradecký kraj z evropských fondů na opravy tří ústavů sociální péče - v Hajnici, Skřivanech a Chotělicích. O přidělení dotace by mělo rozhodnout ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci finančních prostředků přidělených na "Humanizaci domů pro zdravotně postižené" - Integrovaný operační program ČR. Úřad chce dát peníze na přestavbu třiceti ústavů v celé republice a na integraci jejich klientů do společnosti. Částku v podobné výši tedy obdrží i ostatní kraje. "Na projekt půjde 1,6 miliardy korun z Evropské unie. Každý kraj dostane zhruba 110 milionů. Podle ministerstva by peníze mohly být k dispozici v polovině příštího roku," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík. Dodal, že kraj dotaci vítá. O tom, jak bude přesně rozdělena, ještě rozhodnuto nebylo.

Finance z Evropské unie půjdou na úpravy velkých ústavů, které se starají o desítky klientů v nevyhovujících prostorách, kde jsou postižení izolováni od okolí. "Jsou to třeba zámky nebo odlehlé budovy. Odborníci doporučují, aby lidé vyžadující péči žili v menších bytech v přirozeném prostředí," dodal náměstek hejtmana Miloslav Plass, který je odpovědný za sociální oblast.
Do zařízení ve Skřivanech, které se stará o mentálně postižené ženy, kraj loni společně se státem investoval více než 73 milionů korun. Dalších zhruba 75 milionů poskytne kraj na stavební úpravy ústavu do konce roku 2009. V areálu bývalého velkostatku již díky tomu pro klientky ústavu vznikly tři rodinné domky. Nyní je v plném proudu stavba centrálního pavilonu, kam se přestěhuje 30 žen, jež žijí v prostorách zámku ve Skřivanech. Další asi dvě desítky klientek ale poté ještě v nevyhovujících zámeckých prostorech zůstanou.
"Zámecký areál je sice krásný, ale budova zámku už podle současných parametrů není vhodná pro poskytování sociálních služeb," řekl ředitel sociálního zařízení ve Skřivanech Slavomil Štefán. Podle něj by za peníze z Evropské unie bylo možné vybudovat například chráněné bydlení v areálu ústavu, kde byla dříve prádelna a byt pro zaměstnance. Další variantou by mohla být výstavba v areálu někdejšího velkostatku, kde je ještě místo na další budovu.
Ústav sociální péče pro mentálně postiženou mládež Chotělice sídlí rovněž v bývalém zámku, který byl postaven na okraji lesa asi deset kilometrů od Nového Bydžova.
V Hajnici se o lidi s mentálním postižením starají v domově, ale mají tam i takzvané chráněné bydlení. Budovy a pracoviště ústavu nejsou ve špatném technickém stavu, některé nedávno prošly rekonstrukcí. Ústav by tak za dotaci mohl například nakoupit byty ve městech a zajišťovat práci v chráněných dílnách, aby se co nejvíce lidí s postižením vrátilo do běžného a přirozeného prostředí.
Královéhradecký kraj je zřizovatelem deseti ústavů pro mentálně i zdravotně postižené děti, mládež a dospělé.

Spustit audio