Kraj zahájil projekt na zavedení rodinných pasů

22. září 2010

Slevy v divadlech, kinech, zoologické zahradě, na koupalištích či hradech a zámcích rodinám s dětmi přinese projekt rodinných pasů. Zavedení speciálních čipových karet, které by rodinám zdarma tyto výhody přinesly, podpořili krajští radní. Systém rodinných pasů bude patřit k jedněm z pilířů rodinné politiky kraje. "Rodinné pasy vznikly jako projekt na podporu rodin s dětmi. Jeho podstatou je poskytování systému slev a dalších výhod rodinám s alespoň jedním dítětem," řekl krajský radní Miroslav Uchytil, který má na starosti sociální oblast. Záměr rady o zavedení rodinných pasů projednají ještě začátkem března krajští zastupitelé.

Na jaře by již měl být znám vítěz výběrového řízení, který bude čipové karty vyrábět. Konečná podoba projektu se všemi detaily bude známa v létě. Náklady na projekt, které zaplatí kraj, činí 2,5 milionu korun.
"Systém rodinných pasů je jedním z konkrétních a viditelných opatření krajů na podporu rodin s dětmi," uvedl Uchytil. K projektu Rodinných pasů již přistoupilo šest krajů: Jihomoravský, Vysočina, Olomoucký, Zlínský, Ústecký a Pardubický. Díky čipovým kartám budou mít rodiny s dětmi levnější nejrůznější výrobky a služby poskytované veřejnými i soukromými subjekty, zejména slevy podporující společné trávení volného času. Cílem je zajistit takové slevy, aby projekt přinesl finanční úlevu v rodinném rozpočtu.
Dalším přínosem systému rodinných pasů je rovněž zvýšení návštěvnosti kulturních a přírodních památek a propagace zapojených regionů. Rodiny nebudou limitovány hranicemi regionu a budou moci slevy čerpat i v krajích ostatních. "Pokud se do projektu zapojí rovněž Liberecký kraj, lze předpokládat, že se systém rodinných pasů může stát jedním z výrazných nástrojů na podporu cestovního ruchu," dodal Uchytil.

Spustit audio