Kraj se chystá rozdělit miliony na ochranu životního prostředí

21. září 2010

Zhruba 8,5 milionu korun by letos měl Královéhradecký kraj rozdělit mezi žadatele o granty z oblasti životního prostředí a zemědělství. Finance budou využity například na projekty nakládání s komunálními odpady či protipovodňová opatření. "O grantové programy v oblasti životního prostředí a zemědělství je velký zájem. Bohužel tak nemůžeme uspokojit všechny žadatele. Letos krajský úřad obdržel 113 žádostí za téměř 19 milionů korun. K financování doporučil 60 z nich," řekl krajský radní Jan Tippner, který má na starosti resort životního prostředí a zemědělství.

V letošním roce se žadatelé ucházeli o finance v sedmi programech: nakládání s komunálními odpady, biologicky rozložitelnými odpady a čistírenskými kaly; protipovodňová ochrana, ochrana přírody a krajiny; využití biomasy jako obnovitelného zdroje energie; rozvoj středisek ekologické/environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty; environmentální a ekologická výchova, vzdělávání a osvěta dětí, mládeže, pedagogických pracovníků a veřejnosti a praktická péče o přírodní prostředí.
Proti loňskému roku byl zrušen pouze program zaměřený na monitoring a řešení starých ekologických zátěží. Finanční možnosti programu totiž umožňovaly obcím realizovat jen dílčí a dočasná řešení. "Efektivnější je v tomto případě využít možnosti evropského Operačního programu Životní prostředí, který podporuje komplexní řešení - nezbytné průzkumy, analýzy i sanační zásahy," uvedl Tippner.
Grantové programy vycházejí z priorit rozvoje regionu v oblasti životního prostředí. Z programů kraj poskytuje podporu, která se nekryje svým zaměřením a omezením s jinými národními nebo evropskými dotačními programy.

Spustit audio