Kraj hledá provozovatele ústavů a domovů pro seniory

22. září 2010

Nové provozovatele, kteří by do své správy převzali ústavy sociální péče a domovy důchodců, začal hledat Královéhradecký kraj. Provozovatele sociálních zařízení chce kraj najít v koncesních řízeních, jejichž vyhlášení schválili krajští radní. Ústavy a domovy pro seniory nadále zůstanou majetkem kraje. "Poskytovaná péče a její kvalita zůstane v těchto sociálních zařízeních zachována. K transformaci nás nutí změny související s novým zákonem o sociální péči. Snažíme se vytvořit rovné podmínky pro všechny poskytovatele," řekl náměstek hejtmana Miloslav Plass, který je odpovědný za sociální oblast.

Nový zákon o sociálních službách mění způsob financování. Krajský úřad dosud posílal žádosti o dotace na ministerstvo, které o nich rozhodovalo. Nově ale bude dotace rozdělovat kraj. Pokud by byl současně zřizovatelem, dostal by se do střetu zájmů. Díky transformaci nebude moci vzniknout podezření, že kraj svá zařízení upřednostňuje.
Vypsáním koncesního řízení začalo druhé kolo transformace sociálních zařízení kraje. Poskytovatelé sociálních služeb se v něm mohou ucházet o provozování čtrnácti domovů důchodců a ústavů sociální péče. Poskytovatelé služeb v ústavech a domovech budou vázáni příslušnými pravidly a budou muset dodržovat předepsané standardy, aby nepřišli o registraci. Kvalitu poskytované péče budou bedlivě kontrolovat krajští inspektoři.
V prvním kole transformace již kraj dojednal k 1.1.2009 převod domovů důchodců na obce či města Borohrádek, Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou, Lampertice, Police nad Metují a Vrchlabí a domova důchodců na svazek měst okolo města Pilníkov.
Pokud se ve druhém kole transformace nepodaří poskytovatele sociální služby najít, bude se krajský úřad podílet na zakládání obecně prospěšných společností, jež budou domovy důchodců či ústavy spravovat. Z nich se pak bude snažit kraj vystupovat a předávat je novým provozovatelům.
Královéhradecký kraj v současné době zřizuje šestnáct domovů pro seniory. Kraj je rovněž zřizovatelem deseti ústavů pro mentálně i zdravotně postižené děti, mládež a dospělé. Provoz těchto zařízení stojí ročně zhruba půl miliardy korun.

Domovy důchodců a ústavy sociální péče, na které kraj vyhlásil koncesní řízení:
Domov důchodců Černožice
Domov důchodců Malá Čermná
Domov důchodců Náchod
Domov důchodců Teplice nad Metují
Domov důchodců Tmavý Důl
Domov důchodců Albrechtice nad Orlicí
Domov pro seniory Vrchlabí
Domov důchodců Humburky
Domov důchodců a Ústav sociální péče Česká Skalice
Domov Dědina (Opočno)
Ústav sociální péče pro tělesně postižené v Hořicích v Podkrkonoší
Ústav sociální péče pro mentálně postiženou mládež Chotělice
Ústav sociální péče pro mládež Kvasiny
Ústav sociální péče pro mládež Domečky

Spustit audio