Koupi lázní Náchodu komplikují ochranné známky k minerálce

24. září 2010

Prodej chátrajících lázní v Náchodě-Bělovsi komplikuje náchodské radnici problém s ochrannými známkami k minerálce Ida. Město chce vedle lázní koupit od podnikatelů Miroslava Borůvky a Mariana Khalify i takzvaný Jiráskův statek a stáčírnu minerálky. Ochranné známky k minerálce však podnikatelé nevlastní. Uvedlo to dnešní právo v příloze pro hradecký kraj. Původně radnice s podnikateli jednala o koupi všech tří částí jako celku za zhruba 78 milionů korun.

"Kdybychom stáčírnu získali, jistě bychom byli napadeni majiteli ochranných známek a čekal by nás táhlý právní spor," řekl náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka. Město proto bude nyní s podnikateli jednat o jednotlivých částech nabízeného majetku samostatně.
Pro případ krachu jednání o koupi lázní již město začalo připravovat náhradní variantu vybudování zcela nových lázní. "Zakoupili jsme zhruba 14.000 metrů čtverečních pozemků a jedenáct hektarů lesa, který by se dal využívat jako lázeňský park. Hydrogeologové nám potvrdili, že jsme schopni navrtat vlastní vodu pro lázeňské účely," řekl Čtvrtečka.
Původní lázně ve zbídačeném stavu stát začátkem 90. let vydal dvěma restituentkám. Nestátní zdravotnické zařízení, které v lázních počátkem 90. let sídlilo, nemělo dost pacientů, výrazně se zadlužilo a v roce 1996 ukončilo provoz. Lázně pak koupila společnost SIMA consulting a v roce 2000 podnikatelé Miroslav Borůvka a Marian Khalifa.

Spustit audio