Kostelečtí Romové by mohli jít do Trutnova, část jich spí venku

24. září 2010

Radnice v Kostelci nad Orlicí včera několika desítkám Romů, které v neděli vystěhovala z městské ubytovny, nabídla bydlení v soukromé ubytovně v Trutnově. Romům se takový krok nelíbí a několik z nich zřejmě bude dál přebývat na ulici. Ostatní jsou zatím většinou u příbuzných. Varianta s přestěhováním Romů do nedaleké Rokytnice nad Orlicí zkrachovala na tvrdém odporu tamní radnice i místních obyvatel. Město Romům nabídlo, že je do Trutnova odveze a zaplatí jim ubytování do konce dubna, řekl ČTK kostelecký místostarosta Jiří Bartoš. Cena jednoho pokoje je 4600 korun na měsíc a podle Bartoše by ji měli být Romové schopní ze sociálních dávek zaplatit. "Kostelci jsme nabídli asi 20 pokojů pro 40 lidí. Nyní u nás bez potíží žije přes 300 Romů," řekl ČTK majitel ubytovny Tomáš Karnet.

Romové do Trutnova nechtějí. "Do Trutnova se pojedu podívat, ale nezůstanu tam. Je tam hodně Romů a mezi nimi mnoho problémů," řekl Emil Tancoš, který prý strávil noc před městským úřadem. Několik Romů noc přečkalo na lavičkách na nádraží nebo v autě na náměstí. Podle místostarosty Bartoše byl přes noc před úřadem demonstrativně jen jeden Rom, ostatní podle něj byli u příbuzných.
Krajský romský koordinátor František Kolář označil přestěhování Romů do Trutnova za schůdné řešení, i když Romové budou za ubytování platit víc než v Kostelci. "Vedení města Kostelec však nemělo nechat situaci tak vyhrotit. Jeho jednání snad není proti zákonu, ale proti morálce ano. Nejvíce tím trpí děti," řekl Kolář ČTK.
Kostelecká radnice se v neděli Romy pokusila přestěhovat do prázdné soukromé ubytovny v Rokytnici. Stěhovací auta se však před ubytovnou musela otočit, protože cestu jim zablokovalo asi 500 protestujících rokytnických občanů. Silnici Rokytničtí zatarasili auty. Vedení Rokytnice dnes označilo jednání vedení Kostelec za skandální. "Kostelecká radnice svým postupem podpořila porušování stavebního zákona. Ubytovna totiž není zkolaudovaná," řekl ČTK rokytnický místostarosta Petr Hudousek. Dnes byl v Rokytnici klid.
Romy nechalo město Kostelec vystěhovat kvůli rekonstrukci objektu. Radnice s opravami začala ve středu, přestože v ní stále přebývalo několik desítek Romů. Všem skončily ke konci března nájemní smlouvy, ale odstěhovat se odmítli. Ubytovna je odpojená od přívodu vody, elektřiny a plynu, pracovníci stavební firmy již demontovali společné sociální zázemí včetně toalet. Prázdnou ubytovnu střeží městem najatá bezpečnostní agentura.

Logo
Spustit audio