Kostelec nad Orlicí zřídil funkci městské chůvy, hlídá děti ve dne i v noci

26. srpen 2013

Ojedinělou službu můžou využít rodiče v Kostelci nad Orlicí a okolí. Město totiž zaměstnává profesionální pedagogickou pracovnici na hlídání dětí v kteroukoli denní nebo noční dobu.

Jaroslava Čermáková hlídá děti i u sebe doma. „Tato služba je tak nastavená, že je to na volbě maminky. Já se vždycky podřídím,“ vysvětluje.

Doma za dveřmi má sbalenou tašku pro případ, že rodiče potřebují pohlídat dítě narychlo. „Maminky volají, já mám spakováno a jedu,“ říká ‚městská chůva‘.

Nápad na poskytování této služby vznikl v kanceláři tajemníka kostelecké radnice Jaroslava Brandejse. Na jaře ho v radě města prosazoval jen velmi těžko, od začátku prázdnin už ale rodiče mohou městský babysitting využívat.

„Hlavním záměrem je vyjít vstříc požadavkům maminek, protože přece jenom my chlapi – a tady v radě města sedí samí chlapi – si mnohdy neuvědomujeme, co to obnáší,“ říká Brandejs.

Jaroslava Čermáková změnila svůj obývací pokoj v dětskou hernu. „Mám veliký obývák, na jedné straně pro holčičky, na druhé straně pro chlapečky. Místo skleniček a porcelánu v obývací stěně jenom leporela, knížky a všechno možné pro děti,“ ukazuje.

Radnice v Kostelci nad Orlicí provozuje hlídání dětí za velmi příznivou cenu a podle tajemníka Jaroslava Brandejse na službu příliš nedoplácí. „Paní, která děti hlídá, nad rámec uvedeného ještě poskytuje určitou službu obdobnou našemu sociálnímu odboru, kde je placená z dotace. Myslím si, že nijak zvlášť už dnes ani proděleční nejsme.“

Babysitting využívají rodiče zatím převážně přes den. Vedení radnice ale doufá, že ho lidé začnou vyhledávat i večer, aby mohli jít třeba do divadla nebo do kina.

autor: KS
Spustit audio