Koronaviru navzdory

Hotely a horské boudy: „Vyjádření podpory nám moc nepomůže. Faktury chodí pořád“

8. únor 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Horská chata Lesní bouda na vrcholcích Krkonoš
Předchozí díl
Následující díl

V Krkonoších jsou ideální sněhové podmínky, turistů je ale minimum. Horké nápoje a polévku si kupují u okýnka. Michal a Pavel Kreiplovi provozují Lesní boudu pětadvacet let a za tu dobu podobnou zimu nezažili. „Denně se tu najedlo 500 lidí, dalších 60 přespávalo. Teď tu není nikdo...“ krčí rameny Michal. Ztráty odhadují na statisíce měsíčně, přesto se snaží uchovat si dobrou náladu.

Gastronomie přišla kvůli pandemii za minulý rok o třetinu obratu. Ukazují to čísla společnosti Dotykačka. Každá čtvrtá restaurace přitom nemusí koronavirovou krizi přežít. Za celý minulý rok ze segmentu zmizelo 63 miliard korun, pro srovnání v roce 2019 obrat tohoto odvětví dosáhl 195 miliard.

Pro postižené podniky vláda přichystala podpůrné programy. „Ale je to velmi složité. Musím poděkovat manželce, že se tomu věnuje. Spousta sousedů není schopna se prokousat pravidly. Kolikrát rezignují a raději nic nechtějí,“ má zkušenost Michal Kreipl Lesní boudy nad Pecí pod Sněžkou.

Kombinovaná podpora

V programu COVID gastro – Uzavřené provozovny se podpora se počítá podle počtu zaměstnanců. Za každý zavřený den můžou majitelé dostat 400 korun za jednoho pracovníka.

Tu lze kombinovat s příspěvkem na nájemné. Dále mají restauratéři nárok na Antivirus. Majitel může požádat ještě o kompenzační bonus.

Čtěte také

Podle lidí z oboru ale ani tak není pomoc dostatečná: „To jsou finance, které firmou pouze protečou. Další náklady jako energie musíme doplácet ze svého,“ shrnuje Michal Kreipl.

Na programy COVID Gastro a Nájemné vláda dohromady vyčlenila zhruba osm až devět miliard. To je 14 procent ze zmíněných 63 miliard, o které restauratéři přišli. Ve skutečnosti gastronomie získala ještě ještě méně, protože tyto peníze čerpají i jiné podnikatelské obory.

Co bude dál?

Pomoc z programu COVID Gastro – Uzavřené provozovny se vztahuje na období od 9. října do 10. ledna. Podpora po tomto datu bude podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka postupně zanikat: „Měly by se postupně utlumovat. Naopak by měly zůstat plošné programy typu kompenzačního bonusu pro živnostníky a Antiviru,“ uvedl.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá nový plošný program, který by na gastro uzavřené provozovny mohl navázat. Nárok na dotace by vznikal od určitého propadu tržeb a stát by následně proplatil část nákladů.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související