Kormoráni v kraji způsobili škody za stovky tisíc korun

22. září 2010

Zhruba tři sta čtyřicet tisíc korun již rybáři v regionu dostali od Královéhradeckého kraje jako náhradu za škody, způsobené v uplynulých měsících chráněnými kormorány velkými. Náhrady mohou ještě o dalších padesát tisíc korun narůst. Letošní škody jsou daleko menší než loni, kdy kraj vyplatil rybářům 1,3 milionu korun. Ryby letos pomohl v části zimního období ochránit mráz, díky kterému se hladiny rybníků pokryly ledem. "Největší škody působí kormoráni na menších rybnících s chovem násad do půl kilogramu váhy. Jde jak o rybníky na Chlumecku a Bydžovsku, tak o nádrže v okolí Opočna a Petrovic nad Orlicí či na Starožďárském a Novoveském rybníku u Týniště nad Orlicí," řekl krajský radní Jiří Vambera, který je odpovědný za oblast životního prostředí.

Téměř 200 tisíc korun letos dostalo Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s. Tamní rybáři uplatnili škody, které jim kormoráni způsobili od poloviny loňského října do začátku letošního března na rybí obsádce v rybnících Lodín, Třesický, Starochlumecký a Kněžský.
Zhruba 140 tisíc korun již kraj vyplatil i Správě Kolowratského rybářství Opočno za škody na rybách způsobené od začátku loňského listopadu do letošního dubna na rybnících Necky a Ježkův. O náhradu škody za více než 50 tisíc korun požádalo i Lesní družstvo Vysoké Chvojno, které spravuje Starožďárský rybník.
"V letošním roce díky zamrzlé hladině po část zimního období nebyly škody na rybách v produkčním rybářství takové jako v extrémně mírné loňské zimě, kdy hladiny rybníků po celý rok nezamrzly," dodal Vambera. Mimořádně teplá zima 2006 - 2007 umožnila kormoránům velkým zůstat na rybnících přes celou zimu. Také proto krajský úřad od listopadu 2006 do listopadu 2007 vyplatil na náhradách škod rybářským firmám v kraji zatím rekordní sumu téměř 1,3 milionu korun.
Kormoránů v Královéhradeckém kraji neubývá. Rybáři mohou žádat o výjimky na plašení a odstřel tohoto chráněného druhu rybožravého predátora. Tato opatření jsou však omezená. Kormoráni se do kraje stahují i z některých okolních států, kde jejich plošnou ochranu zrušili a kde se kormoráni smí ve stanovenou dobu lovit.
V Královéhradeckém kraji se vyskytují i vydry. Kromě rybníků žijí také v řekách, například Úpě, Labi a Orlici. Od roku 2003 do současnosti ale dosud v Královéhradeckém kraji nikdo nepožadoval nahradit škody, které by na rybách vydra způsobila.

Spustit audio