Konference Život v památkách v Hradci Králové

23. září 2010

Ve dnech 4. a 5. října se v Hradci Králové uskuteční odborná konference s názvem "Život v památkách", kterou společně pořádají kraje Královéhradecký, Pardubický a Liberecký, Město Hradec Králové a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Jejím cílem je upozornit na problematický stav současné památkové péče. Ta dosud cenné historické památky využívá především formou muzeí a skanzenů. Pořadatelé považují tuto praxi za neudržitelnou a příliš drahou. Na konkrétních příkladech chtějí ukázat, jak je možné citlivě opravit a přitom celoročně využívat rozsáhlé památkové objekty a integrovat je do života občanů.

Takovým příkladem je nedávno rekonstruovaný pivovar v Litomyšli, zámek v Nových Hradech či Regiocentrum Nový pivovar v Hradci Králové. Diskuse vlastníků památek, architektů, odborných pracovníků, představitelů samospráv i zástupců veřejnosti by měla přispět k formulování nového liberálního památkového zákona.
Součástí dvoudenního setkání bude rovněž slavnostní večer v Muzeu východních Čech v Hradci Králové 4. října, kde bude představen kalendář Královéhradeckého kraje věnovaný Kuksu. "Královéhradecký kraj už třetí rok usiluje o revitalizaci této jedinečné kulturní a historické lokality s využitím evropských peněz. Úspěšný projekt ve spolupráci kraje a Ministerstva kultury ČR by mohl do obnovy Kuksu přinést více než 800 milionů korun", uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík.

Spustit audio