Konference kaplanů má za téma společnou službu v misích

25. září 2010

Na konferenci mladých vojenských kaplanů evropských států, která se koná ode dneška do 20. června v Hradci Králové, se do Čech sjely z 11 zemí dvě desítky duchovních sloužících v armádách. Téma konference se týká spolupráce kaplanů a má být pro ně přípravou na společnou službu v mezinárodních vojenských misích.

"Chceme se zaměřit na způsoby spolupráce vojenských duchovních různých církví, vyznání a národností," řekl ČTK hlavní kaplan české armády Tomáš Holub po úvodní ekumenické bohoslužbě, kterou vedl ve vojenském kostele v Praze na Hradčanech.
Téma konference podle jeho slov čeští pořadatelé zvolili proto, že duchovenská služba v české armádě je organizována zcela ekumenicky, v Evropě v takové podobě výjimečně.
"Naší motivací je služba jednotlivci. Vojenský kaplan má být člověk, který je lidem blízko a má vztah ke každému jednotlivému vojákovi," prohlásil Holub. Pohled velitelů musí být podle jeho slov ovšem jiný, velitelé v "lidském " rozměru ani uvažovat nesmějí. Právě proto však vyvstává důležitost kaplanů v jednotkách a misích.
Konference se v České republice koná při příležitosti pátého výročí vzniku armádní duchovní služby. Církve účastnící se dohody podepsané v roce 1998 s ministerstvem obrany vysílají své kaplany do armády jako společné zástupce.
V současnosti působí v české armádě 14 kaplanů z pěti církví. Jejich služba se nevztahuje pouze na věřící příslušníky, ale vzájemně se doplňuje se službou psychologickou. Kaplani už se zúčastnili 12 zahraničních misí.

Spustit audio