Koláčky Johanky

podle Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

140 g čerstvého másla
140 g převařeného másla
140 g moučkového cukru
350 g hladké mouky
3 žloutky
citrónová kůra
2 bílky
100 g oloupaných nahrubo nasekaných mandlí
okapané višně z kompotu nebo brusinková marmeláda
vanilkový cukr

Postup:

Převařené chladné a čerstvé máslo společně utřeme do pěny, potom přidáme cukr a znovu třeme. Po lžících přidáváme mouku a nakonec citrónovou kůru. Těsto dobře proděláme a necháme ho alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu. Potom z těsta tvoříme kuličky, velké asi jako vlašský ořech, v jejich středu uděláme důlek. Potřeme je bílkem a obalíme v rozsekaných oloupaných mandlích. Klademe je na pečícím papírem vyložený plech, a ve středně vyhřáté troubě pečeme do růžova. Do důlků prochladlých koláčků dáme dobře okapané višně nebo trochu brusinkové marmelády a posypeme vanilkovým cukrem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.