Koláč z drobenkového těsta s mákem, tvarohem a švestkami (od Elišky Novotné z Nového Bydžova)

Na 1 dortovou formu potřebujete: 250 g špaldové mouky (můžete použít i polohrubou), 1 prášek do pečiva, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g změklého másla, 2 žloutky a 100 g mandlových lupínků. Na makovou náplň potřebujete: 170 g mletého máku, 250 ml mléka a 80 g cukru.Na tvarohovou náplň: 250 g polotučného tvarohu, 200 ml zakysané smetany, 50 g cukru a 2 žloutky. A samozřejmě švestky.

Postup:
Nejdřív si připravíme náplně. Mák zalijeme v hrnci mlékem a podle chuti doslaďíme a asi 2 minuty povaříme. Pak jej odstavíme a necháme vychladnout.
Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, žloutky a asi 2 lžícemi cukru, aby byl úplně hladký. Švestky vypeckujeme a nakrájíme na poloviny. Všechny ingredience na těsto kromě mandlí vložíme do mísy a rukama z nich vypracujeme drobenkové těsto. Dno koláčové formy pokryjeme polovinou drobenkového těsta. Pak vrstvíme mák, švestky a tvaroh.
Navrch dáme zbylé drobenkové těsto smíchané s polovinou mandlových lupínků. Druhou polovinou lupínků posypeme povrch koláče a ten vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme asi 40-50 minut.
Je to - fakt dobrota!!!

autor: Zdeňka Kabourková