Klicperovo divadlo v Hradci Králové dokončilo opravy hlediště

24. září 2010

Klicperovo divadlo v Hradci Králové nabízí svým návštěvníkům možnost sledovat divadelní představení v lepších podmínkách. Divadlo po několika měsících otevřelo zrekonstruované hlediště, hradecká radnice za jeho úpravy zaplatila zhruba 24 milionů korun. Návštěvníci divadla se mohou těšit na nová sedadla, zrekonstruované balkony a lóže. "Součástí rekonstrukce bylo vybudování klimatizace, která v divadle citelně chyběla, a další interiérové úpravy," řekl náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. V novém hledišti je 407 míst k sezení, po rekonstrukci se zlepšilo osvětlení a ozvučení celého prostoru.

Novinkou jsou také kabiny pro tlumočení, jež divadlo využije především při pořádání mezinárodního divadelního festivalu Divadlo evropských regionů.
Současně s dokončením oprav hlediště začala ve foyer divadla znovu fungovat Galerie U Klicperů, která letos slaví 15. výročí založení. Podle ředitele divadla Ladislava Zemana jsou k vidění obrazy, které divadlu věnovali vystavující umělci. Výstava bude otevřena při představeních na hlavní divadelní scéně až do 17. února příštího roku.
Klicperovo divadlo, které připravuje pro obyvatele Hradce Králové také dny otevřených dveří, nové hlediště i divadelní zákulisí, bude pro návštěvníky otevřeno 27. a 28. prosince vždy od 14:00 do 16:30.
Divadelní budovy v historickém středu Hradce Králové jsou postupně rekonstruovány od roku 1990, kdy se opravily první fasády. V roce 1994 vznikla v nově rekonstruovaných prostorách komorní scéna V podkroví. Později město zaplatilo 30 milionů korun za opravu střechy hlavní budovy a vybudování šaten a sociálního zařízení. Nyní divadlo plánuje v několika etapách zahájit rekonstrukci budovy, ve které sídlí studio Beseda.

Logo
Spustit audio