Klasicistní dům na hradě Valdštejn už je po opravách otevřen

26. září 2011

Klasicistní dům na prvním nádvoří hradu Valdštejn u Turnova je po dvouleté rekonstrukci opět otevřen. Turnovská radnice v prvním poschodí nechala obnovit slavnostní sál i s věrnou podobou původní podlahy. Na střechu domu se vrátily červené tašky bobrovky. V reprezentativní místnosti město počítá s výstavami. Novinářům to řekla turnovská místostarostka Hana Maierová. Podle ní po rekonstrukci zmizely problémy se špatnou statikou domu a nosností stropů.

Rovný milion korun věnovalo město na vybavení klasicistního domu. "Kromě dobových replik jsou v něm také věci, nakoupené ve starožitnostech," prozradila Maierová.
Klasicistní dům pochází z 40. let 19. století, kdy vznikl jako hostinec. Jeho obnova stála 7,5 milionu korun. Hrad, který je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Českém ráji, prošel od roku 1992 opravami za téměř 30 milionů korun. Loni na Valdštejn našlo cestu okolo 70.000 návštěvníků.
"Věřím, že práce na hradě budou pokračovat i v dalších letech, i když už ne v takovém rozsahu," dodala místostarostka. Truhláři už podle ní dali do pořádku okna, dveře, schodiště i mohutná vrata na prvním a druhém nádvoří. Obnovy se dočkala i terasa s dřevěným přístřeškem a hluboká zásobnice, nalezená mezi skalními bloky.
Opravy hradu v posledních letech řídí architekt Václav Girsa, specializovaný na na obnovy památek. Navrhl opravit Valdštejn konzervační metodou, která v nejvyšší možné míře uchovává původní historickou podobu hradu.
Hrad byl založen v roce 1260 na třech pískovcových blocích, které spojují dřevěné mosty, v 16. století chátral a později se stal sídlem poustevníků. V 19. století provedli tehdejší majitelé Aehrenthalové většinu romantických úprav a zasloužili se o současnou podobu Valdštejna. Nyní hrad patří městu Turnov.

Logo
Spustit audio