Když psa na léto zbavíte srsti, ublížíte mu

27. červen 2020

Páníček chce svému pejskovi prospět a ulevit od letního horka, proto ho radikálně ostříhá nebo oholí. To je ale velká chyba! Eva Durasová, majitelka psího salonu Eva v Plzni, se s tím setkala mnohokrát.

„Pokud majitel svému dlouhosrstému psovi, například zlatému retrívrovi nebo bernskému salašnickému psovi, v létě oholí srst, naruší mu termoregulaci těla. Pejsek se potom rychleji přehřívá. Tato zvířata se musí vyčesávat, aby měla svou přirozenou hustotu a délku srsti. Ale ne stříhat,“ varuje Eva Durasová, která ve svém salonu o psí srst pečuje už 13 let.

Letní a zimní sestřih se u některých plemen liší

Jsou plemena, která se bez pravidelného stříhání neobejdou. U některých z nich je v létě možné srst zkrátit o něco víc. „Třeba u malých jorkšírů a bišonků v zimě necháváme srst o trochu delší, aby jim nebyla zima,“ říká střihačka, „v létě se zkracuje.“

Jorkšíři patří mezi časté psí zákazníky

Svou roli hraje i móda, není výjimkou, že páníček chce psa ostříhat podle přinesené fotografie jiného jedince. „A stává se, že já to podle toho obrázku nemůžu udělat, protože pejsek má naprosto jinou kvalitu srsti a prostě to nejde,“ usmívá se majitelka psího salonu.

Jestliže si s ostříháním srsti nevíte rady, obraťte se na odborníka

Stříhat, nestříhat? Zejména u psů se středně dlouhou srstí někdy majitelé nevědí a dostupné rady se různí. „Pokud nemají vůbec žádné zkušenosti, měli by zajít do profesionálního salonu pro psy,“ doporučuje Eva Durasová, „tam odborníci určí typ psí srsti, navrhnou úpravu a také nástroje, které na údržbu používat.“

Spustit audio