Karlovarský kraj očekává od smlouvy s Moskvou rozvoj turistiky

4. říjen 2006

Karlovarský kraj uzavře partnerskou smlouvu o spolupráci s Moskvou. Čeká od ní například další rozvoj turistiky a zvýšení zájmu o pobyty ruské klientely v regionu. Pomoci tomu má, mimo jiné, zvýšení počtu leteckých linek z Moskvy na letiště Karlovarského kraje. Součástí smlouvy, kterou podepíše hejtman Josef Pavel a moskevský starosta Jurij Lužkov 11. října v Moskvě, bude i dohoda o spolupráci v oblasti kultury.

Karlovarský kraj bude po Praze druhým regionem, který s Moskvou uzavře konkrétní partnerskou smlouvu. Odjezdu krajské delegace do Moskvy předcházela debata, zda takovou smlouvu podepisovat. Podle hejtmana nakonec zvítězilo racionální jádro věci: "Pojí nás historické kořeny, Rusové do našeho regionu v minulých stoletích jezdili. Můžeme nabídnout atraktivní místa, a nejen lázeňská. Významné je také letiště umožňující přímé spojení mezi Karlovými Vary a Moskvou."

Letiště Karlovy Vary

Hejtman se také domnívá, že letiště, jehož vlastníkem je Karlovarský kraj, může sloužit jako spojovací bod mezi Východem a Západem. Proto bude vedení kraje jednat také o možnosti zvýšit počet letů mezi Karlovými Vary a letištěm Vnukovo, jehož vlastníkem je Moskva. Smlouva s Moskvou by měla pomoci i firmám a podnikatelům.

Moskva

Do Karlových Varů přijelo loni za léčením nebo na prohlídku města 73.829 lidí z tuzemska i zahraničí. Prvenství v počtu návštěvníků lázeňského města nadále patří Rusům, jichž rok od roku přibývá. Loni jich přijelo už 30.080, což bylo o 2096 více než v roce 2004. Následovali Němci, kterých do města přicestovalo 19.733.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio