Kapr na černo
podle paní Mirky
Suroviny:
2 kg očištěného vykuchaného kapra
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
150 g másla
1 – 2 citróny
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku
2 lžíce švestkových povidel
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)
30 g rozinek
30 g oloupaných mandlí
2 dl červeného vína
50 g vypeckovaných sušených švestek
ocet podle chuti
sůl
Postup:
Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě půlky, které nakrájíme na celkem cca 10 dílů. Porce ryby pak vložíme do osolené vařící vody, zvolna vaříme asi 12 - 14 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme z vody a odložíme. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla do světlehnědého zabarvení. Pak do zeleninového základu přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, trochu octa, přilijeme scezený vývar z ryb a zahustíme zásmažkou připravenou z druhé části másla a hladké mouky. Dobře promícháme, přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně hodinu. Během vaření podléváme červeným vínem. Dobře provařenou omáčku dosolíme, podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu a přes síto ji propasírujeme. Na závěr do omáčky vložíme namočené rozinky a sušené švestky, nakrájené na plátky a spařené, oloupané, na nudličky nakrájené mandle.
Podáváme tak, že kapra přelijeme omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka