Kampaň Neriskuj to! doporučí dětem vhodné ochranné doplňky

22. září 2010

V těchto dnech začíná vzdělávací kampaň Neriskuj to! zaměřená na prevenci dětských úrazů při adrenalinových sportech. Cílem kampaně, která vznikla za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, je především zvýšit povědomí české veřejnosti o rizicích a nebezpečí úrazů dětí spojených s provozováním adrenalinových sportů bez ochranných doplňků. Zastávky adrenalinové jízdy Neriskuj to! začnou ve čtvrtek 18. září na Základní škole a mateřské škole Štefcova 1092 v Hradci Králové. Součástí projektu jsou kromě jízdy po českých základních školách i nové internetové stránky www.neriskujto.cz, které jsou určené především mladým nadšencům a zájemcům o adrenalinové sporty. Ti zde naleznou kromě řady užitečných rad, doporučení a bezpečnostních pravidel pro adrenalinové sporty, také videa, pozvánky na zajímavé akce po celé České republice a soutěže o hodnotné ceny.

Součástí webu jsou i vzkazy od předních českých jezdců. Svými radami dětem přispěli například Jan Tomšovský, šestinásobný skateboardový mistr České republiky v u-rampě a dvojnásobný mistr České republiky v bazénu, Kamil Feifer, dvojnásobný mistr České republiky ve freestyle BMX, nebo Daniel Hanka, jeden z nejlepších in-line jezdců v České republice.
S rostoucí životní úrovní českého obyvatelstva se zvětšuje propast mezi schopnostmi dětí a provozovanými aktivitami - na jedné straně dlouhodobě upadá fyzická kondice a na straně druhé roste jejich zájem o extrémní a adrenalinové sporty. Výsledkem jsou nelichotivé statistiky úrazů dětí a mládeže, na kterých se tyto sportovní aktivity podílejí nezanedbatelným procentem. "Mnohým úrazům, které jsou způsobeny provozováním adrenalinových a extrémních sportů, je možné předcházet používáním kvalitního vybavení a ochranných doplňků - přilby chránící hlavu, chráničů na lokty, zápěstí, dlaň, kolena a bradu," uvádí doc. MUDr. Veronika Benešová, CSc., z Centra úrazové prevence 2. LF UK a FN Motol. A právě toto důležité pravidlo, které platí jak pro profesionální, tak rekreační sportování, chce kampaň Neriskuj to! komunikovat pedagogům, žákům základních škol, ale i jejich rodičům.
Součástí Neriskuj to! jsou i adrenalinové exhibice, proto jedni z nejlepších BMX, in-line a skateboardových jezdců vyráží v druhé polovině září na adrenalinovou jízdu po českých základních školách zaměřenou na bezpečnostní pravidla při provozování adrenalinových sportů. Profesionální jezdci budou v rámci akcí Neriskuj to! předvádět nejen své mistrovské umění, ale budou rovněž děti a pedagogy informovat o důležitosti prevence úrazů při adrenalinových sportech a nezbytnosti používat přilbu a další doplňky, které chrání děti před nebezpečím úrazů.
Projekt Neriskuj to! je realizován za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny. "Řada dětských úrazů způsobených při sportech, a to nejen těch adrenalinových, je zbytečných a je možné jim zabránit. Uvědomujeme si, že tyto úrazy mají často vážné následky, proto našim pojištěncům finančně přispíváme 500 korun na nákup ochranných pomůcek - sportovních přileb nebo chráničů a podporujeme šíření prevence především mezi mladými lidmi. Příspěvek za letošní rok využilo již na 60 tisíc klientů VZP, rozděleno tedy bylo více než 30 milionů korun," říká Tereza Květoňová, vedoucí oddělení veřejných záležitostí VZP ČR.

Spustit audio