Jméno kastelána jízdárny ve Světcích zná celý Tachov

27. květen 2024 12:00

V Tachově se můžete setkat se svérázným turistickým průvodcem. Jmenuje se Pavel Voltr a možná už i vás provázel po tamní jízdárně nebo po zámku.

Pavel Voltr

Dojem z navštívené památky může vylepšit, ale i pokazit průvodce nebo průvodkyně. Svérázného průvodce můžeme potkávat v Tachově. Zanedlouho mu bude 42 let a jmenuje se Pavel Voltr. Řadu let spravoval a ukazoval turistům tachovský zámek. Už v té době ale provázel zájemce i po unikátní jízdárně, kterou v nedalekých Světcích v 19. století vystavěl kníže a generál Windischgrätz. Pavel Voltr byl u toho, když se z ruiny opět stávala chlouba celého regionu. Když letos oprava druhé největší jízdárny ve střední Evropě skončila, stal se jejím kastelánem. Zároveň dál neotřelým způsobem provází po jízdárně turisty.

Pavel Voltr

Pavel Voltr od narození žije v Tachově. Vychodil zde základní školu, maturoval na obchodní akademii v Mariánských Lázních, má státnici z němčiny na jazykové škole v Klatovech. Několik měsíců pracoval v tachovském muzeu a poté přesídlil do místního kulturního střediska. „Průvodcem jsem se stal v podstatě náhodou, nikdy to nebyl můj sen. V roce 2007 mě tehdejší starosta požádal, abych provedl jednu delegaci v jízdárně. Tím to celé začalo,“ vzpomíná.

Ze stydlína známou tachovskou osobností

„Byl to stydlivý, nenápadný kluk a z jeho pohledu nepřicházelo v úvahu, aby dělal průvodce. Měl pocit, že se nemůže postavit před lidi a mluvit na ně. Ale schovali jsme ho za generálskou uniformu a najednou to šlo,“ popisuje s úsměvem ředitelka městského kulturního střediska Božena Vaňková. Pavel přiznává, že oblečení, v němž ho turisté v jízdárně vídají, tj. červený jezdecký kabát, upnuté bílé kalhoty a vysoké černé jezdecké boty, mu při práci opravdu pomáhá.

Při prohlídkách Pavel Voltr doslova vtahuje lidi do historického výkladu, zároveň předává spoustu zajímavých informací. „Je potřeba každou skupinu zaujmout trochu něčím jiným. A s humorem se to zase nesmí přehánět, protože řada návštěvníků sem přijede především proto, aby se něco dozvěděla, na to bychom neměli zapomínat.“

Jak prozrazuje pokladní jízdárny Marie Ulrychová, snad každý, kdo v Tachově žije, jméno Pavla Voltra zná. A sám Pavel, který nejčastěji dobíjí baterky v přírodě nebo na chalupě a doma je prý spíše mlčenlivý, dodává: „Jsem lokální patriot, nedokážu si představit, že bych žil v jiném městě. A dělá mi radost, že se můžu podílet na tom, aby fungovala zdejší památka.“

Jízdárna Světce
autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.