Jihočeský zámeček Kratochvíle byl rekreačním místem šlechty. Oblíbenou zábavou byly hony v oboře

15. říjen 2023

Zámeček Kratochvíle nedaleko jihočeských Netolic vybudovali Rožmberkové. Po nich přešel do rukou Eggenberků a ještě později Schwarzenberků, aby se nakonec dostal do vlastnictví státu. Za všech majitelů přitom došlo jen k drobným stavebním úpravám, a tak se Kratochvíle do dnešních dnů zachovala v téměř stejné podobě, v jaké byla v 16. století postavena.

„Jakub Krčín z Jelčan tady měl tvrz, která se jmenovala Nový Leptač. A tohle místo velice diplomaticky vyměnil s Vilémem z Rožmberka za panství Sedlčany,“ popisuje kastelán Petr Šmíd dějinné zákulisí, které provázelo vznik letohrádku Kratochvíle.

Krčín totiž tušil, že tu potenciálně hrozí majetkové spory s církví a že by kvůli nim mohl o tohle místo přijít. A tak vyjednal, že tvrz, kterou předtím dostal darem právě od Viléma z Rožmberka, převzal šlechtic zpět. „Ten to tu miloval, takže dvůr přejmenoval na Kratochvíli a dal přestavět na renesanční zámek ve stylu italské vily pod vedením stavitele Baltazara Maggiho z Arogna,“ dodává kastelán. V malebné krajině se tak objevila stavba, která pak sloužila jako jakási prázdninová chalupa Rožmberků.

Kratochvíle byla přitom centrem velké obory, která měla po obvodu 22 kilometrů. A do té panstvo chodilo lovit. Proto je příběh Kratochvíle především příběhem loveckého zámečku, na kterém se šlechtici po ulovení nějaké té zvěře stávali hrdiny.

Zámek Kratochvíle v podvečerním světle

Místo si Rožmberkové samovolně přivlastnili

Úplně původně využili Rožmberkové zmatků po husitských válkách a panství, na kterém stojí Kratochvíle, si přivlastnili na úkor bývalých majitelů, cisterciáků z kláštera ve Zlaté Koruně nedaleko Českého Krumlova. Pod rožmberskou správou nakonec zůstalo až do začátku 17. století, kdy ho Petr Vok z Rožmberka prodal císaři, aby umořil své dluhy. Kratochvíle pak změnila majitele ještě několikrát, ale nikdy na ní nedošlo k zásadním přestavbám.

Zámecká expozice přibližuje život na Kratochvíli za Rožmberků

Zámek Kratochvíle se tak do dnešních dnů dochoval v téměř nezměněné renesanční podobě. V současnosti, kdy je ve správě Národního památkového ústavu, v něm funguje expozice, která přibližuje život na zámečku právě za časů Rožmberků. Ke Kratochvíli se dá pohodlně dojet autem, popřípadě autobusem, nebo i dorazit po cyklostezce z blízkých Netolic.

autor: Filip Černý
Spustit audio