Jičínská radnice představí lidem projekt oprav jezuitské koleje

25. září 2010

Jičínská radnice ve čtvrtek odpoledne představí obyvatelům města projekt rozsáhlé rekonstrukce jezuitské koleje v centru města. Radnice věří, že se jí podaří na nákladné opravy získat peníze a vybudovat v koleji univerzitu pro úředníky Evropské unie. Součástí čtvrteční akce bude také mimořádná prohlídka areálu koleje. ČTK to řekl starosta Jičína Martin Puš. "Chceme lidem ukázat, že se letos podařilo dokončit stavebně historický průzkum, provedeno je také digitální zaměření koleje. Nyní hledáme společně s lidmi z akademického prostředí vhodnou náplň pro univerzitu," řekl Puš. Prohlídka jezuitské koleje začne v 15:00, následovat bude přednáška o projektu oprav. V 18:30 program zakončí koncert skupiny Ritornello v kostele sv. Ignáce.

Jičín počítá s tím, že by v areálu koleje měla vzniknout Valdštejnská Eurouniverzita, která by nabízela studium pro úředníky Evropské unie, především ze zemí bývalého sovětského bloku. Radnice věří, že stavební práce začnou v roce 2006 a dokončeny budou v roce 2008. Většinu peněz chtějí jičínští radní získat z unijních fondů. "Samozřejmě počítáme s prostředky z Evropské unie, ale pro příští rok, kdy musíme zpracovat různé přípravné studie, budeme žádat o podporu na krajském úřadu v Hradci Králové a část také uhradíme z městského rozpočtu," řekl Puš. Celková výše nákladů na rekonstrukci nebyla dosud stanovena, odborníci se shodují na desítkách milionů korun.
Jezuitskou kolej nechal postavit na začátku 17. století kníže Albrecht z Valdštejna, někdejší školní budovy se později staly kasárnami, které po roce 1968 obsadila sovětská vojska. Od roku 1990 je chátrající areál nevyužitý, před několika lety radnice zakázala kvůli špatnému stavu také koncerty, které v prostorech pořádalo občanské sdružení.

Logo
Spustit audio