Jičín získá vojenské cvičiště pod Zebínem

24. září 2010

Město Jičín získá od státu po více než desetiletém úsilí bývalé vojenské cvičiště pod Zebínem. Smlouvu o bezúplatném převodu areálu na město by mělo jičínské zastupitelstvo schvalovat v září. Atraktivní lokalitu však bude radnice muset nejprve zbavit staré ekologické zátěže. Návrh smlouvy mezi ministerstvem obrany a městem počítá s převodem asi tří čtvrtin z celkových 40 hektarů pozemků.

"Zbývající pozemky teď získat nemůžeme, protože jsou původním majetkem církve, který zatím převádět nelze," řekl zástupce jičínského starosty Jiří Vitvar. S armádou se ale město dohodlo na využívání pozemků s tím, že vlastnické vztahy k původnímu církevnímu majetku se dořeší později.
Město zatím přesně neví, k čemu bývalý vojenský areál využije. "To ukáže až čas. Určitě však budeme chtít do této lokality co nejdříve přeložit cyklistickou trasu z Jičína do Železnice," uvedl Vitvar.
Ohledně bývalé skládky komunálního odpadu na Zebíně má radnice od ministerstva životního prostředí slíbeno zaplacení analýzy ekologických rizik. "Analýza by měla rizika popsat, navrhnout nejvhodnější způsob jejich odstranění a rovněž stanovit finanční náročnost sanačních prací," řekl starosta Martin Puš.
Pozemky pod Zebínem, které Jičínu patřily stovky let, zabralo městu pro svůj výcvikový prostor socialistické vojsko. Od roku 1989 spravuje areál ministerstvo obrany.

Spustit audio