Jelen "skočil" z Rychnovské radnice

23. září 2010

Závěrem prvního srpnového týdne se z hromosvodu historické radnice na Starém náměstí v Rychnově nad Kněžnou z výšky 30 metrů uvolnil plechový jelen ze znaku města a spadl na chodník asi metr za návštěvníky města, procházející před radnicí. Ze znaku Rychnova nad Kněžnou - panny na jelenu - se uvolnil právě on, zatímco panna zůstala na hromosvodu. "Bylo veliké štěstí, že se nikomu nic nestalo a že se to může opravit a vrátit na místo", uvedl Jaroslav Kos, donedávna místostarosta města.

"Doplním, že původně nad tímto znakem byla ještě korouhvička s letopočtem a z ní zůstaly jen malé zbytky. Báň na věžičce, kam byly vloženy dokumenty po požáru sousedního domu začátkem 30. let 20. století - posledního s podloubím na tomto náměstí, někdo poškodil a vykradl. Stejně tak byla při opravách v 50. letech 20. století vykradena báň na levé zámecké věži," dodal Jaroslav Kos.
Znakové privilegium města - pannu na jelenu - udělil Rychnovu král Vladislav Jagellonský listinou v březnu 1488: Jelen s parohy pozdviženými na nohou sedící, na něm panna v modrém šatu, ana jelenu k hubě podává dvě lekna, kteráž stříbrná v červeném poli za svůj znak měli pánové z Rychnova. Znak pánů z Rychnova byl už předtím používán na pečetích (1372).
Radnice z roku 1804, postavená v klasicistním slohu podle návrhu stavitele Josefa Vil. EHRMANNA, má pod hodinami další znak města. Pamětní deska mezi okny 1. poschodí připomíná, že v ní 1825 dopsala svoji Domácí kuchařku Magdalena Dobromila RETTIGOVÁ (1785-1845). Rettigovi tu žili 1824-1834, slavnou se jako operní pěvkyně stala jejich dcera Jindřiška Rettigová (1813-1854), v rodině zvaná Jetti. Od května 2005 je v 1. poschodí radnice muzeum hraček.
Názvy tohoto Starého náměstí se měnily: původně Soukenické, Dolní, za první republiky Masarykovo, za 2. světové války německy a česky Wiktoria Platz / náměstí Viktoria, po ní krátce opět T. G. Masaryka a za komunizmu náměstí Zdeňka Nejedlého.

Zdroj: Josef Krám

Spustit audio