Jaroměř čeká ve sporu s Romy na stanovisko úřadu vlády

25. září 2010

Jaroměřská radnice čeká ve sporu s Romy na stanovisko úřadu vlády, konkrétně její komise pro záležitosti romské komunity. Radnice se dostala do sporu s rodinou Husárových, která odmítá opustit dům v centru města. Dům patří radnici, která romské rodině nyní nabízí náhradní bydlení v rodinném domě a dva byty. ČTK to řekl starosta Jaroměře Vratislav Čermák. "Čekáme až lidé z úřadu vlády udělají rozbor celé situace, poté o tom bude rada města znovu jednat a přijme k vzniklé situaci nějaké stanovisko," uvedl Čermák.

Město podle Čermáka nechybovalo a starosta věří, že se s rodinou Husárových dohodne a případ neskončí u soudu. "Bohužel požadavky romské rodiny se mění, ve středu platí něco jiného než v úterý. Já si již nechávám dávat změny dávat písemně, protože se opravdu mění ze dne na den," uvedl Čermák.
Dům, který je ve špatném technickém stavu a vyžaduje opravy, odkoupila radnice od rodiny Husárových za odhadní cenu přesahující 600.000 korun. Stejnou částku chce město zaplatit za nové bydlení v rodinném domku pro Romy. "Rada města také souhlasila s přidělením dvojice bytů o minimální velikosti 2+1 s regulovaným nájemným," řekl Čermák. Romská rodina však nabídky rodinných domků i bytů od radnice odmítla.
Husárovi, kterých v domě o velikosti 4+1 žije více než pět desítek, smlouvu s radnicí označují za podvod a tvrdí, že ji podepsala negramotná matka bratrů Husárových na Slovensku, která si myslela, že se jedná o převod budovy na její syny. "Nám to prostě nějak nesedí, cítíme se podvedeni s tím barákem a částka 608.000 je dost malá," řekl České televizi vnuk bývalé majitelky domu Daniel Husár. Jedním z posledních požadavků rodiny je vyplacení peněz rodině a přidělení šesti bytů.
Na stranu jaroměřské radnice se ve sporu postavil i královéhradecký krajský romský poradce František Kotlár. "Husárovi žijí v otřesných podmínkách, ale stále si vymýšlejí další nové podmínky a navíc se zřejmě nedokáží shodnout sami mezi sebou," řekl Kotlár.

Logo
Spustit audio