Japonské Dušičky v Kosteleckých Horkách

23. září 2010

V sobotu 3. listopadu proběhne v Kosteleckých Horkách japonský svátek světel Toro nagaši. Netradiční dušičková oslava v japonské stylu se zde koná již po několikáté. Začátek je ve 14:00 hodin na Modrém domě. Akci pořádá INEX -- SDA Kostelecké Horky. Japonské dušičky přivezl do Kosteleckých Horek Jun Kahata z Tokya, který zde před pár lety pomáhal jako dobrovolník v místním občanském sdružení INEX -- SDA. Akci podpořil Královéhradecký kraj a obec Kostelecké Horky.

"Po celou dobu Junova pobytu jsme neustále naráželi na nejrůznější kulturní rozdílnosti, takže jsme byli vždy velice rádi, když jsme nalezli také něco společného. A to něco byl japonský svátek světel Toro nagaši, který se v Japonsku sice slaví v srpnu, ale my jsme si ho spojili s českými Dušičkami. A protože Jun se do České republiky každoročně vracel a nakonec se usadil v Praze, slavíme japonský svátek jménem Toro nagaši dodnes", říká Šárka Kulíšková ze sdružení INEX -- SDA.
Oslava Toro nagaši se stala každoroční součástí cyklu dílen a akcí pro veřejnost, které se mimo jiné snaží také o mezikulturní vzdělávání neformálním způsobem. V rámci sobotní dílny si tak návštěvníci budou moci vyrobit vlastní světelný vor, dozvědět se něco bližšího o současném Japonsku a nakonec si světelný vor pustit po vodě na obecním rybníku.
Toro nagaši je původní buddhistický svátek, při kterém se vzdává čest zemřelým. Jejich duše symbolizují křehké dřevěné vory se svíčkami a barevnými stínítky, které se posílají po vodě. Duše tak putují na onen svět a na vorech si nesou přání a modlitby pozůstalých.

Spustit audio