Janské Lázně mají novou kabinovou lanovku za 130 milionů korun

24. září 2010

Nová kabinová lanovka se dnes oficiálně rozjela na Černé hoře u Janských Lázní v Krkonoších. Zařízení za zhruba 130 milionů korun by mělo v zimě odbourat fronty známé z původní lanovky. Za vyšší komfort si ale lyžaři připlatí. Jednodenní jízdenka pro dospělého bude v hlavní sezoně stát 590 korun místo 550 korun. Ostatní ceny se nezmění. ČTK to řekl jednatel vlekařské společnosti Mega Plus z Janských Lázní Petr Hynek. Pro veřejnost se lanovka, která je nejmodernějším zařízením svého druhu v republice, otevře v sobotu.

V zimě bude sloužit jako hlavní zařízení pro dopravu lyžařů z centrálního parkoviště na vrchol Černé hory, podobně jako tomu je v alpských střediscích.
Délka lanovky, která nahradila zařízení z roku 1980, je 2,3 kilometru. Na lanech má zavěšeno 46 osmimístných kabinek, původní kabinky byly čtyřmístné. Hodinová kapacita zařízení je 1500 osob oproti 580 osobám u staré lanovky. Doba jízdy se zkrátí z 12,5 minuty na zhruba sedm minut. Technologie lanovky také umožní její provoz při silnějším větru než u původní lanovky.
Celková přepravní kapacita střediska se díky nové lanovce v zimě zvýší téměř o deset procent na 11.150 lyžařů za hodinu. Pro srovnání - největší české středisko Špindlerův Mlýn má přepravní kapacitu přes 19.000 osob za hodinu. Postavením kabinové lanovky investice do areálu podle Hynka nekončí. "Do dvou až tří let bychom chtěli postavit sedačkovou lanovku místo vleku Anděl na Černé hoře," řekl.
Areál na Černé hoře patří spolu s areály v Peci pod Sněžkou a ve Špindlerově Mlýně k nejlépe vybaveným v Česku. Odpovídají tomu i ceny jízdenek. Ve Špindlerově Mlýně stál letos jednodenní skipas 750 korun, v Peci pod Sněžkou 550 korun.
Novou čtyřsedačkovou lanovku za asi 60 milionů korun v Krkonoších staví i společnost Snowhill v areálu Herlíkovice u Vrchlabí. První pasažéry by přes 1400 metrů dlouhá lanovka měla svézt do konce listopadu.

Spustit audio