JAK SE TOČÍ FIMFÁRUM se dozvíte v Jičíně

20. září 2010

V zámecké galerii Regionálního muzea a galerie v Jičíně probíhá výstava loutek, rekvizit, dekorací a dalších zajímavostí souvisejících s natáčením animovaných filmů na motivy pohádek Jana Wericha Fimfárum. Návštěvník se seznámí nejen s technickými návrhy, které vzniku loutky předcházejí, ale pozná také jak vznikají některé trikové záběry. Záměrem autorů je přiblížit tradiční formu loutkové animace, která je pro českou animovanou tvorbu charakteristická. Chtějí zároveň ukázat, kolik práce a zručnosti se za výrobou animovaného filmu skrývá, i to, že v Čechách stále ještě existuje okruh lidí, kteří tyto znalosti ovládají. Na zahájení se přijela podívat i režisérka Vlasta Pospíšilová. Mezi scénami z animovaných "fimfárových" pohádek ji o rozhovor požádala Vlaďka Matějková.

Na výstavě jsou k vidění i loutky a scény z nového animovaného filmu "Fimfárum - do třetice všeho dobrého". Konkrétně z nové pohádky "O kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl tři syny", kterou v současnosti dokončila režisérka Vlasta Pospíšilová. Další dvě pohádky momentálně připravují mladí režiséři Kristina Dufková a David Súkup. Film by měl vstoupit do českých kin v roce 2010 a završit tak filmovou fimfárovskou trilogii.
Nová výstava "Jak se točí Fimfárum" bude v konírně Valdštejnského paláce v Jičíně k vidění do konce září letošního roku.

autor: VaW
Spustit audio